Лятна зеленчукова градина

Запазено под (Грижи) by Admin on 14-04-2011

Тагове : , ,

svejoАко искате да се радвате на домашно отгледани и пресни зеленчуци през лятото, още отсега трябва да започнете да подготвяте градината си. Предлагаме Ви кратък наръчник за това какви действия трябва да извършите и каква е тяхната последователност.

Подготовката

Ако за първи път ще отглеждате зеленчуци в градината си, началото на пролетта е времето, когато трябва да изберете мястото, върху което ще ги засадите. Обработете почвата и я подхранете с тор. Ако предпочитате градинските контейнери или лехи, е важно да знаете, че за тях е необходима почва с по-голямо съдържание на хранителни вещества.

Засаждането

След като решите точно какви зеленчуци ще отглеждате, купете семена или разсад. Инструкции за това как се засаждат семената, можете да прочетете на гърба на всяка опаковка. Ако предпочитате разсад, изчакайте времето да се позатопли и тогава преминете към саденето. Най-подходящият период е май – юни, когато вече няма опасност от падане на слани.

Поливане

През летните месеци в някои региони падналото количество дъжд е крайно недостатъчно за доброто развитие на зеленчуците. Ако усетите, че горните 4-5 см от повърхностния слой на почвата са сухи, поливането е задължително. Поливайте в ранните сутрешни часове, като внимавате да не мокрите листата, тъй като те могат да прегорят при по-силно слънцегреене през деня.

Плевели

Плевелите се размножават изключително бързо през лятото и за отрицателно време могат да „превземат“ цялата Ви градина. Те изсмукват хранителните вещества от почвата, поради което редовното им премахване е задължително. Изскубвайте ги веднага, след като забележите появата им. Поръсете малко количество тор върху повърхността на почвата. Това ще спре развитието им и ще поддържа едно ниво на влага в почвата. Професионалните градинари препоръчват използването на органична тор, която съдържа трески от дървета, иглички от бор и други естествени вещества.

Красиви слънчеви букети

Запазено под (Интересно, Направи си сам) by Admin on 12-04-2011

Тагове : , ,

Внесете в дома си едно истинско цветно вълшебство с представените по-долу оригинални и лесни за изпълнение букети.

2 в 1 - цветя и лимони

012

Показаната тук ваза създава изключително слънчево настроение - освен цветята, в композицията присъстват и свежи лимони. Използвайте 2 стъклени вази, които да поставите една в друга: едната да е с диаметър 10 см, а другата - 15 см. Между тях наредете резенчета лимон. Поставете във вазата рози, божур, декоративен лук, салвия. Завършете със здравец, който да ‘прелива’ дискретно от ръбовете.

Класика в бяло

021

Високата бяла глинена ваза е изключително подходяща за небрежната комбинация, създадена от красиви стръкчета божур, миксирани с няколко стръка розова ралица и диви рози за перфектен завършек.

Сребърна изненада

031

Тази стилна аранжировка, подредена в сребърна купа, е идеален акцент за празнична маса. Нежните рози, жълтият кантарион, ароматният грах и теменужките са вплетени едно в друго, а неузрелите ягоди, висящи от ръба на купата, създават ефект на изненада.

Райски лалета

041

Тези изискани лилави лалета изпъкват на фона на бялата глинена ваза, а сребърните акценти върху нея подчертават и засилват наситения им цвят. За постигане на съвършен букет, изравнете стеблата на всички лалета.

Пролетна феерия

06

За да си направите този слънчев букет са Ви необходими ярко оранжеви и искрящо бели лалета, както и двуцветни нарциси. Съчетаването и на цветовете, и на ароматите им създава красива пролетна феерия с дъх на свежест.

Ароматен билков букет

07

Тук виждаме един букет, който не само изглежда великолепно, но и уханието му може да се сравнява с аромата на скъп френски парфюм. Комбинирайте английската и испанската лавандула, съчетана с лайка и ароматен здравец. Този букет можете да оставите на слънчево и топло място и той ще ви радва дълго време.

Лесни идеи за свежа градина

Запазено под (Интересно, Интериор) by Admin on 07-04-2011

Тагове : , ,

В началото на пролетта отделяме все повече време за градината си. След дългата зима тя се нуждае от леко освежаване. Предлагаме Ви няколко идеи как да подчертаете красотата й, за да й се наслаждавате в задаващите се дълги слънчеви дни.

Смесвайте растенията

011

Ако смятате, че зеленчуците и билките нямат място във вашата цветна градинка, само погледнете тази снимка. Тук билките обграждат лехите с цветя и по този начин създават една подредена конфигурация. Този ефект e най-лесно постижим с помощта на подправката джоджен, която освен с вида си може да се похвали и с приятно си ухание, което се разнася из въздуха дори и при най-нежното докосване.

Дървета и храсти в саксия

02

Погрешно е схващането, че само едногодишни растения могат да бъдат отглеждани в градински контейнери - напротив, дърветата и храстите, поставени в голяма саксия дори имат по-силно въздействие върху цялостния облик на градината. Тук например папратовидното растение сорбария (Sorbaria ‘Sem’) в съчетание с лешник, притежаващ виненочервени листа, оформят една красива композиция.

Кътче за отдих

03

Градината не е само място за земеделска работа - тя е магическо кътче за отмора и бягство от сивотата, която ни заобикаля. Без значение доколко често ги използвате, градинските мебели са необходимост в градината - разположени там някъде върху зелената морава, те сякаш „прошепват”: „Ела, седни, усети аромата на цветята и чуй песента на птиците”.

Създайте драматизъм

04

Спокойният пейзаж, за който допринасят нежното поточе и водопадът, е допълнен с огромната гунера (Gunnerа). Размерите й (висока е 2.40 м., на ширина достига до 3.60 м.) имат за цел да променят мащабността на нещата - нещо като това да добавим небостъргач в малък град. А растенията астилбе и Симплокарпус фетидус (Symplocarpus foetidus) подсилват допълнително този ефект чрез големите си листа.

Тъмни, наситени цветове

05

Не избягвайте да използвате тъмни цветове в градината си - с тяхна помощ могат да бъдат създадени красиви цветни комбинации. Тук виждаме умелото съчетание на тъмнолистна бегония и далия.

Какви цветя да изберем за дома и офиса

Запазено под (Интересно) by Admin on 05-04-2011

Тагове : , ,

01Растенията в дома и офиса ни са връзка с природата и удовлетворяват естествения ни стремеж към хармония, естетика и отмора. За да отговорят на тези изисквания, стайните растения трябва да бъдат подбрани съобразно особеностите на съвременото интериорно “озеленяване”. Всеки тип интериор се нуждае от съответната пространствена композиция.

Съвременната архитектура и дефицитът на полезни площи налагат отдаването на предпочитание на вертикалната пред хоризонталната подредба на цветята. За целта могат да бъдат използвани декоративни решетки, стъклени прегради, колони. Могат да се използват ниши и арки, там където архитектурата го позволява.

При озеленяването на дома ни съществува един важен принцип, който е добре да спазваме – колкото е по-голямо пространството, толкова по-големи и повече следва да са растенията.

Изключителни декоративни качества имат растенията тип дърво: фикус, филодендрон, които изпъкват чудесно в просторни помещения с малко мебели. За по-малките стаи в дома ни е добре да се подбират средни и малки цветя с широки и нежни листа.

При оформлението на интериора с цветя трябва да се обърне специално внимание на светлината, както и на цветовете на стаята и мебелите. Когато той е базиран на контраста черно – бяло, цветните растения придават свежест. Ако мебелите са по-елегантни – от стъкло, лакирано дърво, мрамор, е добре растенията да имат ясни и отчетливи форми. При помещения с бамбукови мебели, с малки шкафчета и плетени столове са подходящи орхидеи, жасмин, азалии, а бонсай би придало екзотична нотка. Английският и френският тип мебели, от своя страна, изискват пищно цъфтящи растения – циклама, камелия, палми.

Тагове