Розмарин

Запазено под (Растения/ Видове) by Admin on 31-05-2011

Тагове : , ,

rosemaryПознат като символ на приятелството, розмаринът внася свежест във всяка градина с отличителния си аромат. Той е предпочитана храна за пчелите, които обожават неговите цветове. Това растение е с разнообразни форми - от твърди и изправени, идеални за жив плет, до пълзящи цветове, подходящи за стени и склонове. Тайната на красиво изглеждащия розмарин е в това да му осигурите гореща и суха основа. Подходящата почва за това растение е добре дренираната. Необходима за правилното развитие е и повдигната леха, с посипан около нея тор. Розмаринът може да се отглежда и в контейнери.

Трябва да пазите зимуващите растения от много висока влажност - това може да доведе до покриване на листата с плесен. И твърде ниските нива на влажност не са за препоръчване: те причиняват окапване на листата.

Нужда от светлина: слънчево място
Тип на растението: многогодишно, билка, храст
Височина на растението: 30 - 180 см
Ширина на растението: 60 - 120 см
Цвят: нюанси на розово и синьо
Период на цъфтеж: цъфти през лятото, на местата с по-топли зими цъфти през цялата година
Подходящи места за отглеждане: контейнери, лехи, склонове
Характерни особености: атрактивни листа, специфичен аромат, подходящи за сухи цветя, привличат пеперудите, понасят сушата, лесни за отглеждане

Видове

svejo11

Rosmarinus ‘Arp’ - храст с височина 90 - 150 см и широчина 60 - 90 см. Изисква почвата, върху която вирее, да е с добър дренаж.

svejo21Rosmarinus ‘Barbecue’ - селекция, известна с превъзходния си аромат. На височина може да достигне до 120 см. Характеризира се с красиви сини цветове.

svejo3Rosmarinus ‘Tuscan Blue’ - тази разновидност на розмарина е изключително подходяща за изработката на топиари. Цветовете на този розмарин са плътни, синьо-зелени на цвят, податливи за изрязване във всякаква форма. Достига на височина до 120 см. Намира широко приложение в кухнята заради силния си аромат

Алоказия

Запазено под (Грижи, Стайни растения) by Admin on 26-05-2011

Тагове : , ,

011Алоказията е вечнозелено тропическо многогодишно тревисто растение. Сред градинарите се среща още и под името слонско ухо или гигантски каладиум. Като типично тропическо растение, алоказията има свойството да се прибира изцяло в коренището си, когато зимата е твърде суха. Листата на това растение са много големи и красиво оцветени.

Произход

Познати са около 70 разновидности на алоказията, съсредоточени главно в южните и югоизточните райони на Азия, Филипините и североизточните части на Австралия, където рядко се образуват слани. В природата се срещат и хибридни сортове, които впечатляват със своята красота.

Видове

Най-известните видове алоказия са:

Alocasia macrorrhiza (нашенският трилистник) - основна хранителна суровина в тихоокеанските държави. Заради размера на листата си, те са декоративни растения.

Alocasia sanderiana - характеризира се с по-издължени и леко заострени листа.

Alocasia sanderiana - този вид алоказия блести със свежите си нюанси - една умела комбинация между зелено и виолетово.

Нужда от светлина

Имайки предвид, че дом на алоказиите са влажните и сенчести тропически гори, то съвсем логичен е фактът, че тя най-добре би се чувствала на място, до което достига непряка слънчева светлина. Частичната сянка също е добър вариант за това растение. Онези видове алоказия, които са с по-тънки листа и чиято почва е влажна, могат да понесат и пряка слънчева светлина. Прекаленото дългото излагане на слънце може да доведе до прегаряне на листата или до потъмняване на ръбовете им.

Почва

Почвата, върху която ще засадите алоказията, трябва да е влажна, песъчлива и богата на хумус и хранителни вещества, с добър дренаж и нива на pH около 8.0.

Поливане

В активния за алоказията сезон поливайте растението обилно, за да запазите почвата влажна. Ако цветето Ви е изложено на директна слънчева светлина, е нужно дори повече вода. Редовното поливане запазва свежия вид на листата. На всеки 2-3 седмици, от началото на пролетта до края на есента, подхранвайте почвата с течен тор. Със застудяването на времето редуцирайте поливането и спрете изцяло наторяването.

Проблеми

Сокът от листата и стеблата на алоказията предизвиква раздразнение върху кожата при голям процент от хората. Поглъщането на части от растението води до стомашни болки .

Невен

Запазено под (Интересно, Растения/ Видове) by Admin on 19-05-2011

Тагове : , ,

01Невенът е растение, което е широко познато като декоративно цвете. Освен в градината, той намира място и в медицината. Смята се, че има противовъзпaлителен ефект, което го прави подходящ при лечение на кожни раздразнения. Невенът съдържа антисептични и бактерицидни вещества.

Невенът, стрит на прах, е известен в науката с названието пиретрум и се използва за унищожаване на бълхи и други вредни насекоми, които нападат цветята и реколтата.

Характеристики

Латинското наименование на невена е Calendula officinalis. Спада към семейство сложноцветни. В природата се срещат около 20 вида, съсредоточени главно в Средна Европа и Средиземноморието.

Листата на невена са светлозелени на цвят. Цветовете варират в нюансите на оранжево, жълто или златно. Стеблото и листата се използват в медицината като пестицид.

Родината на невена е Южна Европа, но лесно се отглежда и в САЩ. Засаден в началото на месец април, невенът разцъфва през лятото. Устойчив е на студ и сняг и издържа без проблем лошите зимни атмосферни условия. От медицинска гледна точка най-чист и с най-много полезни вещества е този вид невен, венчелистчета на който са ярко оранжеви.

Полезни свойства

Листата и цветовете на невена се използват като лекарство от векове. Заради стимулиращото си действие невенът дълго време е бил използван за лечение на язви и разширени вени.

Друга полезно качество на това растение е възможността му да лекува ухапвания от насекоми, като за тази цел засегнатата област се натрива с цветето. Разтвор от невен се използва за облекчаване на незначителни мускулни спазми. От листата му пък се правят промивки за успокояване на чувствителни очи.

Според последните медицински проучвания, невенът има антиоксидантни свойства, предпазва черния дроб от действието на свободните радикали.

Стритият на прах невен също има полезни свойства. Поръсен върху почвата, той спомага за унищожаването на вредни насекоми. Освен това е верен съюзник в борбата с бълхите.

Освен като лекарство, невенът може и да се консумира. Листата му са подобни на листата на глухарчето и могат да се ядат в суров вид, на салата, подправени със зехтин. В този си вид невенът е изключително полезен за черния дроб.

Тропически растения в дома

Запазено под (Растения/ Видове, Стайни растения) by Admin on 17-05-2011

Тагове : , , ,

tropical-plantТропическите цветя в дома, освен атрактивни, помагат и за това да се чувствате по-добре. В тази статия ще Ви представим най-известните представители на този вид. Подберете тези, които Ви допадат и създайте в дома си един истински тропически оазис. Тропическите растения предпочитат влажния въздух и непряката слънчева светлина. Пагубни за тях биха били резките температурни промени, както и некачествената почва.

Папрат

paprat1Тропическото растение папрат (nephrolepis exaltata) е подходящо за отглеждане както във висящи кошници, така и в саксия. Еднакво подходящи за него условия са стайните температури и свежият въздух в градината. Това растение е податливо на загниване на корените, както и често бива нападнато от гъсеници или други вредители.

Палми

fan-palm-7gПалмовите дръвчета са много лесни за отглеждане - всичко, от което се нуждаят са висококачествена почва, много вода и правилно наторяване. Грижите за палмите включват и редовно подрязване на захабените листа и палмовите клонки.

Сансевиерия

sansevieriaСансевиерията (sansevieria trifasciata), наричана още и индийски меч или свекървин език, също не изисква много грижи. Характерно за това цвете е, че листата растат вертикално, поради което се използва като декоративно. Сансевиерията е сукулентно растение, което означава, че листата му са тънки и задържат вода. Поради това то се нуждае от по-малко вода в сравнение с другите тропически растения. Дори и да оставите почвата суха, растението пак ще оцелее. Поливайте веднъж седмично. Най-подходящите температури са в диапазона от 15 до 25 градуса. Сансевиерията е отровна - дръжте я далече от домашни любимци и деца.

Как да се грижим за цикламата

Запазено под (Грижи, Стайни растения) by Admin on 12-05-2011

Тагове : , ,

cyclamenЦикламата е многогодишно растение. Листата и цветовете му имат сърцевидна форма. Цикламата е студенолюбиво цвете, започва да расте през есента и цъфти напролет. На външен вид впечатлява с нежните си нюанси в червено, розово или бяло. Цикламата не изисква много грижи: трябва само да й осигурите подходящи условия за следващ цъфтеж.

от какво се нуждаете:

  • лейка
  • водоразтворим тор за стайни растения

Инструкции:

1. В помещението, в което ще отглеждате цикламата, поддържайте постоянна температура в интервала 10 (през нощта) - 20 (през деня) градуса. За правилното развитие на цикламата, тя трябва да получава поне 6 часа непряка слънчева светлина на ден. Избягвайте да държите саксията близо до радиатори, климатици или други топлинните източници - те могат да причинят окапване на листата.

2. Поливайте редовно цикламата. За да избегнете риска от загниване на корените, количеството вода трябва да е до ръба на саксията. Друг начин да разберете точно от колко вода се нуждае цикламата, е да следите кога водата ще започне да изтича през дренажните отвори, разположени върху долната част на саксията.

3. За подхранване на цикламата използвайте водоразтворим тор за стайни растения. От късната есен до ранната пролет наторявайте на всеки 3 седмици. Четете инструкциите на гърба на опаковката. Прекалено честото подхранване води до ускоряване развитието на листата, което е за сметка на цветовете.

4. Редовно премахвайте увехналите цветове и загнилите листа, за да поддържате свежия вид на цикламата си, а и да стимулирате развитието на допълнителни цветове.

5. Когато забележите, че листата започнат да пожълтяват, преместете цикламата на хладно и сенчесто място. Продължавайте да поливате редовно. В средата на септември, или като забележите, че се развиват нови листа, върнете саксията на обичайното й място.

Тагове