Куркума

Запазено под (Растения/ Видове) by Admin on 30-06-2011

Тагове :

curcuma-longaКуркумата е е многогодишно тревисто растение от семейство Джинджифилови. Тя е основната съставка в кърито. Стрити на прах, коренчетата на куркумата имат ярък оранжев цвят. За родина на куркумата се счита югоизточна Азия, но основният производител е Индия, където разновидностите й надвишават 50. Растението намира широко приложение в кулинарията и медицината.

Описание

Куркумата е грудково многогодишно растение, чиито цветове представляват дълги, месести коренища, оцветени в ярко оранжево. Стрити на прах, те имат специфична миризма. Стеблото е светлозелено, покрито с власинки. На височина куркумата достига до 1 м. Отвътре коренищата произвеждат филизи, от които израстват нови растения.

Отглеждане

Куркумата обича влажния и топъл климат. Най-добре се чувства върху киселинна, добре дренирана почва. 10 месеца след засаждането трябва да прекопаете растението за първи път. Заедно с това е добре да подкастрите листата да отделите филизите от коренището. Кипнете филизите във вода и ги оставете да изсъхнат на слънце за 6-8 дни. Едва тогава куркумата е готова за консумация.

Приложение

Освен в кулинарията, куркумата се използва и като багрилно вещество. В западните части на Африка с багрило от куркума се боядисват дрехи, кожа и продукти от палмови влакна. В Азия и Африка намира приложение в козметичната индустрия, като съставка в кремове за лице и тяло. В Индия пък свързват куркумата с религията - там тя присъства при всеки повод - раждане, смърт, сватба.

Куркумата в медицината

В Китайската медицина и аюрведата куркумата се използва като антивъзпалително средство, също и за облекчаване на чернодробните болести. Оказва положително влияние и върху храносмилането. Растението съдържа мощни антиоксиданти, стимулира правилното функциониране на жлъчката. Продължителното лечение с куркума и предозирането може да доведе до нежелани странични ефекти.

Цикас

Запазено под (Интересно, Растения/ Видове) by Admin on 28-06-2011

Тагове : , ,

015Цикасът, познат още и като папратова палма, е растение, много подобно на палмата, но не е от една група с нея. Той е голосеменно растение и не цъфти. Произхожда от южните части на японските острови, по-късно е пренесен в субтропичните райони на САЩ.

Свойства

Цикасът е много древно растение - сведения за него датират от мезозойската ера. Понастоящем са познати около 10 разновидности на това растение. Цикасът расте изключително бавно - нужни са около 50 години, за да се развие напълно. Понякога около основата му се образуват множество нови израстъци и стеблото увеличава размерите си неколкократно.

Особености

Развит напълно, цикасът достига до височина 3 - 3.5 м. Стеблото е тънко и влакнесто, а листата са перести, обагрени в тъмно зелено, с дължина 10-12 см. Отличителна особеност на листата са извитите краища и ясно обособената тънка ивица, минаваща през средата. Короната на растението достига до ширина 20 см. Новопоникналите листа са светло зелени, с формата на иглички, завити спирално. Цикасът е двуполов - съществуват мъжки и женски екземпляри. Женските раждат шишарки, пълни със семена.

Условия за отглеждане

Цикасът се чувства най-добре върху песъчлива, добре дренирана почва, най-добре органична. Неподходящата почва би могла да причини болести по кореновата система на растението. За най-пълноценен растеж поставете цикаса на място, до което достигат максимално количество слънчеви лъчи. Растението издържа и на суша, и на студ - оцелява дори при температура -10 градуса. Цикасът може да бъде отглеждан и в саксии.

Цветя за южни тераси

Запазено под (Балконски растения, Грижи при балконските растения) by Admin on 23-06-2011

Тагове : , ,

014Терасите с южно изложение са изложени на слънце до късния следобед, поради което цветята, които ще бъдат отглеждани там, трябва да издържат на силно нагряващото слънце и сушата. Подходящ избор са устойчивите едногодишни и многогодишни растения, както и някои билки и зеленчуци. Съдържанието на веществата вермикулит или перлит в почвената смес е задължително, тъй като те спомагат за запазване влагата в растението. Цветята na южните тераси трябва да бъдат поливани ежедневно.

Едногодишни растения

024Петунията и здравецът са подходящи са отглеждане на южни тераси, стига само да получават достатъчно количество вода. Ако забележите, че започнат да вехнат, просто ги преместете на сянка.

Друг отличен избор е зимзеленът. Това е почвопокривно растение, но може да се отглежда и в градински контейнери. Цъфти в разнообразни цветове и понася добре жегата и сушата.

Лизиантусът също издържа на силното слънце, достига до височина 30 см, цветовете му са с чашковидна форма.

Една чудесен букет за слънчеви тераси е комбинацията между маргаритка, трицветна поветица и ипомея батата. Първите две растения радват окото с големите си цветове, с формата на тръба, а ипомеята добавя наситен цвят към цялата композиция.

Многогодишни растения

033Многогодишните растения цъфтят всяка година. За предпочитане е те да бъдат засаждани в градински контейнери, а не в саксия. Най-удачният избор за многогодишно растение, което може да вирее на южни тераси, е лавандулата. Ехинацеята, жълтичката и центрантусът също оцеляват в жегите.

Зеленчуци и билки

Дори някои зеленчуци и билки са подходящи за отглеждане на южни балкони. Напълнете голяма саксия или буре с лека почва и засадете в нея домати, чушки, боб и тиква. Подхранвайте на всеки 3 седмици с разтворим във вода тор. Билките, които обичат слънцето са: босилек, мащерка, розмарин.

С какво да се съобразите

Преди да засадите цветя или зеленчуци на терасата или балкона е добре да се съобразите с някои неща: например ще издържи ли на натоварването плочата, особено ако подредите големи саксии върху нея.

Съветваме Ви да изградите система за капково напояване, разбира се ако това е възможно.

Когато забележите, че растенията Ви започнат да увяхват, ги преместете на сянка.

Няколко идеи за дизайн на градината

Запазено под (Градини, Направи си сам) by Admin on 21-06-2011

Тагове : , , ,

013Проектирането на цветна градина не е никак лесна работа - не е достатъчно просто да засадите цветя, за да постигнете така желания впечатляващ ефект. Вглеждайки се в дизайна на една градина, можем да разберем много за собственика й. Тук ще Ви предложим няколко идеи за доброто плануване и разпределяне на пространството, с което разполагате. Единственото, с което е добре да се съобразите, е какво точно вирее в климатична област, в която се намирате. Вече подбрали правилните растения, единственото, което Ви остава е да развихрите въображението си.

Градина в саксии

022Градините в саксии са много популярни сред градинарите. Освен красиво подбраните цветя, декорът върху саксията също е важен елемент за цялостния вид на градината. Изберете саксии с еднакъв или подобен мотив, и засадете няколко типа растения във всяка от тях. Накрая подредете саксиите така, че да постигнете красива и завършена форма на мотива. Саксиите с различна височина ще добавят дълбочина на цялата градина. По-високите и по-големите поставете в задната част, а малките подредете най-отпред.

Пеперудена градина

032Пеперудената градина е цветна градина, в която всички цветя са така подбрани, че да привличат пеперудите. Любими растения на тези насекоми са големите, разноцветни и ароматни цветя като пурпурна ехинацея, невен, лавандула и хибискус. Пеперудите обожават аромата им и ще се струпват около тях, за да извличат нектара им. Превърнете пеперудената градина в една наслада за сетивата като добавите и допълнителен декор, например изкуствени пеперуди.

Сезонна градина

042Идеята на сезонната градина се състои в това да подберете такива цветя, които цъфтят през различните сезони и по този начин да имате свежа градинка по всяко време на годината. Разделете пространството, с което разполагате на няколко зони - засадете всяка от тях с равен брой пролетни, летни или есенни цветя. По този начин във всеки един сезон ще имате експлозия от цветове из цялата градина. Ако искате да се радвате на градината си и през зимата, заложете на вечнозелените растения - те не губят листата и цветовете си дори и през студените зимни месеци.

Фуксия

Запазено под (Стайни растения) by Admin on 16-06-2011

Тагове : , , ,

012

Фуксията, известна още под името обичка, е популярно градинско пролетно цвете. Заради своя изящен вид са предпочитани както за отглеждане в дома, така и като обект на желание от страна на пчели, които събират нектар, и птици.

Произход

Фуксията е едногодишно растение, което вирее в умерения климат. Корените й са някъде в Централна и Южна Америка, Таити и Нова Зеландия.

Описание

Фуксията е храстовидно цвете, може да се отглежда както в саксия, така и като оградно растение, защото достига до няколко метра височина. Листата са зелени, с овална форма, стеблата в повечето случаи са обагрени в червено.

Цветове

Цветчетата на фуксията са различни нюанси на червено, лилаво, розово и бяло. Повечето фуксии са хибридни – комбинация от два цвята.

Грижи

Фуксиите обичат сенчестите места, с влажна, добре дренирана почва. Поставете растението на място, до което достига непряка слънчева светлина. Директното излагане на слънце би му навредило. Температурите в помещението трябва да са умерени.

Употреба

Фуксията се отглежда главно като саксийно цвете. Идеален избор е за сандъчета по прозорците, както и за висящи кошници – обърнатите надолу цветчета, под формата на камбанка, както и висящите клонки свенливо надничат от ръба на кошницата.

Тагове