Мурая

Запазено под (Растения/ Видове, Растения/ Видове балконски растения) by Admin on 28-07-2011

Тагове : , ,

murraya1Мурая /Murraya paniculata/ e храст, който се причислява към цитрусовите растения. Известен е още и под името оранжев жасмин. Заради ярко червените си плодове и примамливия аромат, мураята привлича пчелите и птиците. Растението е устойчиво на суша. Друга характерна особеност е способността му да защитава цялата градина от нападение от насекоми.

Ако търсите красив, ароматен храст, който не изисква много грижи, мураята е точно за вас.

От какво се нуждаете

 • Култиватор за почвата
 • органични подобрители
 • семена
 • вода
 • тор
 • ножици за подрязване
 • градински маркуч или лейка за поливане

Инструкции

1. Мураята трябва да бъде засадена на дълбочина 25 см. Изорете предварително почвата. Преди да изберете мястото се уверете, че мураята ще получава от 4 до 6 часа директна слънчева светлина.

2. Добавете торфен мъх или смесена тор към обикновената тор в съотношение 1:3. Това ще подобри дренажа и ще обогатати почвата с хранителни вещества.

3. Засадете семената на дълбочина 1-2 см в почвата. Разстоянието между тях трябва да е поне 75 см. Поникналият храст може да достигне до височина над 4 метра - можете да ограничите растежа му с редовно подрязване.

4. Поливайте новозасадените семена с тънка струя вода или с помощта на лейка. Почвата трябва да е умерено влажна. Поливайте винаги, като усетите, че повърхността на почвата е суха при допир.

5. Подхранвайте мураята един път месечно с водоразтворима тор през периода на цъфтеж (от ранна есен до късна пролет). Четете внимателно етикетите на всеки продукт - необходимото количество може да варива в зависимост от производителя.

6. Подрязвайте мураята само ако искате да  постигнете определена големина и форма. В противен случай не е необходимо да правите нищо. Подрязването е добре да се извърши в началото на пролетта или в края на есента, за да може храстът да се възстанови преди зимата.

Цветята като украса или подарък

Запазено под (Интересно) by Admin on 26-07-2011

Тагове : ,

014Обичаят да се подаряват цветя и изкуството да се подреждат в цветни аранжировки са познати от древността.   Красиво аранжираните цветя внасят елегантност и свежест в дома. Те са и начин за изразяване на любов и други чувства. Поднасянето на цветя под формата на букет е най-разпространеният жест на уважение в наши дни.

Малко история

021За древните египтяни цветята имали символично и религиозно значение. Така например те поставяли водни лилии или лотус в каменни вази като изразяване на почит към боговете. Римляните по-късно използвали цветята за направа на гирлянди, с които покривали леглата си.
Днес цветята  са средство за украсяване на дома, както и израз на любов към тези, които обичаме.

Цветята вкъщи

031Цветята са най-сигурното средство да ободрите атмосферата вкъщи и да добавите свеж аромат. Без значение какви  ще изберете – рози, маргаритки или други цветя – откъснати от градината или купени от цветарския магазин,  добре подбраните и съчетани цветя подчертават индивидуалността на всеки дом.

Нов член в семейството

041Появата на нов член в семейството винаги е повод за радост. Подходящият букет за този случай се състои от нежно розови, сини или жълти цветя.  Не са малко и случаите, в които се подаряват умело аранжирани бебешки аксесоари под формата на букет.

Рожден ден

051Красиво направеният букет, украсен с балони и поднесен от куриер е приятна изненада за всеки рожденик. Какъв по-добър начин да изразите уважението си към любим за вас човек от този?

Сватбени вълнения

06Сватбеният ден е един от най-важните в живота на човек. Без значение какъв начин сте избрали да отпразнувате това събитие – пищен празник или събиране в тесен семеен кръг, цветята са задължителен елемент. Украсата по масите, декорациите вкъщи и в ресторанта, букетите за булката и шаферките – всичко това прави празникът неповторим.

Оздравявай бързо

07Престоят в болница е тежко изпитание за всеки болен. В такива моменти е важно да се повдигне духа на пациента. А какъв по-добър начин от красив букет от свежи цветя, поднесен с любов от близките и пожелание за бързо оздравяване.

Интересни факти за цветята

Запазено под (Интересно) by Admin on 14-07-2011

Тагове :

013Цветята се различават едно от друго по много признаци: по цветовете си, аромата, начина си на опрашване и покълване. Общото между тях е безспорната им красота и чувството за свежест, което оставят след себе си. Предлагаме Ви няколко интересни факта за тези живи, дишащи организми.

Полен

fingerprintПоленовите зърна на цветята, разглеждани под микроскоп, дават информация на учените относно произхода им. Вглеждайки се в ясно изпъкналите ивици и спорите за покълване, изследователите получават ценна информация. Може да се каже, че поленовите зърна при растенията са като пръстовите отпечатъци при хората.

Аромат

Perfume bottlesАроматът на цветята привлича различни видове типове опрашители. Според едно изследване белите цветя привличат повече пеперуди, а ако са с неприятна миризма - и мухите. Сините, лилавите и жълтите нюанси пък са любими на пчелите.

Промяна на цвета

HydrangeaНякои цветя, като например хортензията, могат да променят цвета си от розово на синьо и обратно, в зависимост от нивата на pH в почвата. Киселинните почви предизвикват появата на повече сини цветя, докато алкалните - на повече розови.

Поникване

burned out fireСемената на някои растения покълват много трудно, в резултат на което е възможно години наред те да бъдат в инертно състояние. При достигане на екстремни температури, при възникване на горски пожари например, обвивките им се пукат. По време на пожара падналите по земята листа изгарят, позволявайки на пропуканите семена да достигнат фертилна почва и да поникнат.

Временна оранжерия

Запазено под (Направи си сам) by Admin on 12-07-2011

Тагове : ,

011Изграждането на временни оранжерии е способ, който помага на градинарите да осигурят подходящи условия за отглеждане на растения, чиито сезон вече е отминал. Оранжерията предпазва растенията от падащите температури, защото в нея се съсредоточава голямо количество топлина. Направата на временен парник не изисква големи инвестиции, използват се евтини материали, процесът не е труден, а вече изградената оранжерия можете да ползвате години наред.

От какво се нуждаете:

 • 6 метални пръта с дължина 60 см
 • ковашки чук
 • 3 PVC тръби
 • найлон
 • свински опашки
 • тухли

Инструкции

1. Забийте металните пръти около площта, върху която желаете да изградите оранжерията. За да е стабилна конструкцията оставете разстояние не повече от 1,80 м между тях. Подредете тръбите така, че да се образуват 2 редици.

2. Използвайте ковашкия чук, за да набиете прътите здраво в земята. 20 - 30 см дълбочина осигурява стабилност на конструкцията.

3. Поставете PVC тръбите напречно на създадените редици от металните пръти - по този начин се оформят покривът и стените на оранжерията. На PVC тръбите по-късно ще захванете найлона.

4. Опънете прозрачен или бял найлон над PVC тръбите, така че да покриете изградената вече конструкция от всички страни. Цветът на найлона е от значение, защото по-светлият такъв ще пропуска повече топлина в оранжерията, което е всъщност и основната й идея.

5. Използвайте свинските опашки, за да захванете найлона върху PVC тръбите. Наредете няколко тухли във всеки ъгъл, за да предотвратите евентуално разкъсване на найлона вследствие на силни ветрове.

Няколко бързорастящи цветя

Запазено под (Растения/ Видове балконски растения) by Admin on 07-07-2011

Тагове : , , ,

Едногодишните растения  внасят изобилие от цвят в градината. Без значение дали ще ги засадите от семена или ще ги купите като разсад, тези цветя растат изключително бързо и не изискват почти никакви грижи. В началото на пролетта, когато времето постепенно се затопля, трябва да извършите сеитбата, а после Ви остава само да се любувате на красотата им. Премахвайте редовно увехналите цветове, за да поддържате добрата им визия, а и за да стимулирате растежа.

Космос

cosmosКосмосът е едногодишно тревисто растение, което в някои зони достига до завидната височина от 1.80 м. Обича слънцето, затова му осигурете възможно повече  слънчеви лъчи. Почвата, върху която ще го засадите, трябва да е добре дренирана. Интересното при космоса е, че когато не се наторява и подхранва, расте по-бързо. Цветовете му са големи, дискообразни, обагрени в розово, бяло или лилаво. Листата са подобни на листата на папрат. Космосът се саморазмножава.

Латинка

nasturtiumЛатинката е красиво едногодишно растение, което вирее на места, където други цветя не биха оцелели. Предпочита леко песъчливата и бедната на хранителни вещества почва. Засадете го на слънчево или полусенчесто място. Колкото по-рядко го наторявате, толкова по-бързо ще расте. Кръглите, светлозелени листа изглеждат зашеметяващо в комбинация с големите жълти или оранжеви цветове с по 5 венчелистчета. Цветовете на латинката могат да се добавят в салати, а също се използват и за декорация на много ястия.
Предпазвайте латинката от силното следобедно слънце.

Титония

01Титонията е позната още и като мексикански слънчоглед. Може да достигне на  височина до 1,80 м и на ширина до 1.20 м. Листата са тъмнозелени, със сърцевидна форма, леко мъхести. С такива красиви листа цветовете като че ли бледнеят – червено-оранжеви на цвят, подобни на гербер. Засадете титонията върху добре дренирана почва. Цветето  издържа на суша и високи температури. Периодът на цъфтеж продължава през цялото лято. Препоръчва се   титонията да е изложена на непрекъснато слънцегреене, макар че и на полусенчесто място би се чувствала добре. Премахвайте редовно увехналите цветове, за да не се стигне до саморазмножаване. Ако все пак я оставите да се размножава, тя ще цъфне два пъти преди първата слана.

Тагенес /камшик/

marigoldТагенес е цветето, което присъства във всяка втора градина. На височина достига само до 30 см. Цветовете наподобяват формата на пискюл, обагрени в златно, оранжево, жълто, а понякога виненочервено. Тагенесът е изключително непретенциозен и вирее при всякакви условия. Поливайте веднъж седмично. Тагенесът е естествен репелент и прогонва всякакви насекоми – често се отглежда именно с такава цел.

Тагове