Как да засадите билки на перваза на прозореца

Запазено под (Растения/ Видове) by Admin on 30-08-2011

Ако насадите и отглеждате на перваза на прозореца си билки и подправки, през цялата година  ще имате свежи растения. Те ще добавят приятен акцент и нежен аромат в интериора на кухнята Ви. Пресните билки имат по- добър вкус от сушените, въпреки че вкусът им не е толкова  силен. Можете да съчетаете билките с подправки -  див лук, мента, мащерка, магданоз, босилек, риган и розмарин.

14От какво имате нужда:

Саксии с дренажни отвори;
Дренажни чинийки или подноси;
Почва;
Пясък или перлит;
Органична тор;
Кухненски ножици;


Инструкции:

1. Купете малки билки от градинския център или близкия разсадник. Изберете такива, които да са компактни, избягвайте дългите и вретеновидни растения.

2.  Подгответе отделен съд за всяка билка. Не се опитвайте да  смесвате различни видове билки в една и съща саксия, тъй като всяко растение има определена особеност при отглеждането, поливането и количеството светлина, която е необходима за растежа му.  Избраните от Вас саксии трябва да са с дренажни отвори, които да са с около 15 см.  дълбочина. Поставете дренажна чинийка или поднос под всяко растение.

3.  Напълнете саксиите с почва с  добро качество и добавете  шепа перлит или пясък за подобряване процеса на отводняването.

4.  Посадете билките в саксиите, като всяко едно растение трябва да бъде засадено на еднаква дълбочина. Полейте обилно.

5. Поставете билките на перваза на прозореца, където те ще могат да усвоят необходимата им светлина от минимум 5-6 часа на ден.

6.  Поливайте растенията, когато забележите, че почвата им е напълно суха. Нека водата да протича през дренажните дупки, а след това оставете растението да се отцеди. Излейте водата от дренажната чинийка и никога не оставяйте билките да киснат в нея, тъй като има опасност да изгният.

7. Наторявайте билките на всеки 2-3 седмици през лятото и пролетта, като използвате органични торове за стайни растения. Не наторявайте през есента и зимата, тъй като прекаленото наторяване ще доведе до отслабване на аромата на билките.

8.  Подрязвайте растенията толкова често, колкото сами прецените. Честото подрязване стимулира бързия и гъст растеж.

Шафранов минзухар

Запазено под (Растения/ Видове) by Admin on 25-08-2011

Минзухарът е сред първите  цветя, които разцъфват  пролетта. Луковиците на шафрановия минзухар се засаждат през пролетта или началото на есента. Когато се засадят през есента, разцъфват  от четири до шест седмици по-късно. От това растение се  извлича подправката шафран, която е характерна за азиатската и  средиземноморската кухня.

13От какво се нуждаете:

Тор;
Шафранов минзухар;
Лопатка;
Градински ножици;

Инструкции:

1. За засаждането на шафрановия минзухар трябва да изберете  място, което получава достатъчно слънчева светлина. Наторете почвата, за да се обогати с вещества  и след това изкопайте с лопатката дупки.

2. Луковиците на шафрановия минзухар се засаждат в изкопаните дупки, като трябва да се съблюдава разстоянието между тях – около 10 см.

3. Поливайте обилно шафрановия минзухар, а след цъфтежа на листата му – не ги отстранявайте. Те осигуряват хранителни вещества, необходими на луковиците  за следващите 8 до 10 седмици. Когато стъблата и листата станат  жълти и кафяви, тогава можете  да ги отрежете на нивото на земята.

4. Наторявайте мястото  едва след втората година от засаждане на растението – в началото и края на есента.

5. Не напоявайте мястото, докато не е завършил напълно цъфтежът на шафрановия минзухар. Поливайте растението обилно  в началото на есента.

Как да се грижим за гарденията?

Запазено под (Грижи) by Admin on 23-08-2011

Гарденията е цъфтящ вечнозелен храст, който е високо ценен от градинарите поради ароматните й цветя и атрактивните тъмнозелени листа. В южните и топли райони гардениите се отглеждат на открито – засаждат се в градини и дворове, а в по-студените - виреят на закрито.

12

От какво се нуждаете:

Почвена смес ( с кора от дърво);
Препарат с хелатно желязо;
Градинарски ножици;

Инструкции:

1. Изберете подходящото място, на което ще засадите гарденията - тя обича дифузна слънчева светлина с ”шарена” сянка през целия ден. Подходящото за нея място трябва да с богата почва, която да може да задържа влагата, нужна й за оптимален растеж. Около растението е необходимо да има свободно пространство от 96 до 150 см, за да може да расте спокойно.

2. Сложете пласт почвена смес, който да е с дебелина около 7 см, около гарденията и по този начин ще се увеличи задържането на влагата и ще се съхранят хранителните вещества в почвата през цялата година. За да се намали рискът от болест на растението, оставете разстояние около 7 см. между тора и короната на храста.

3. Поливайте гарденията обилно веднъж на всеки 2-3 седмици. Напояването трябва да е директно върху почвата, за да се намали рискът от листни заболявания и плесени. Не допускайте застояла вода около корените на растението, тъй като може да предизвика процеси на гниене.

4. Наторявайте гарденията два пъти годишно – през средата на март и в края юни. Използвайте препарат с хелатно желязо, който ще запази блясъка на листата и ще предотврати тяхното пожълтяване.

5. Подрязвайте веднъж годишно растението (към края на зимата), за да се подобрят естетическият вид и здравето му. Използвайте градинарски ножици, за да отрежете всяко прекалено дълго, болно или повредено клонче. Премахнете високите и стари стъбла от вътрешната част на растението, за да се увеличи циркулацията на въздуха.

Цветя, които носят щастие

Запазено под (Интересно) by Admin on 11-08-2011

Тагове : , , , ,

Всяка култура разчита по различен начин скритите послания в цветовете. Това се отнася и за цветята, всяко от които си има свое значение и тълкувание. Има обаче такива цветя, които навсякъде по света са символ на едно и също нещо - щастието.

Ирландска камбанка

013Молуцела, по-известно като ирландска камбанка е цъфтящо растение, което се характеризира с наситено зелените си листа и мъничките бели цветчета, умело скрити в красиво оформените “камбанки”. Въпреки името, което носи, ирландската камбанка няма нищо общо с Ирландия - названието й се дължи на свежия зелен нюанс на листата. Както е известно, зеленият цвят може да привлече късмета, поради което това цвете е предпочитано за украса на дома.

Бяла детелина

02Въпреки заблуждаващото си име, бялата детелина /Trifolium repens/ е всъщност зелена на цвят. Също както и ирландската камбанка, и четирилистната детелина се смята за символ на щастие. Повечето детелини са трилистни, а бяла детелина с четири листа е наистина рядкост. Бялата детелина не трябва да се бърка с кресона, оксалиса или водната детелина. Тези три растения са също бели на цвят, с четири листа, но те не носят щастие и късмет.

Бял карамфил

03Белият карамфил /Dianthus caryophyllus/ е най-използваното цвете за направа на букети и декорации. Той е познат от векове. Според една легенда първият карамфил разцъфнал от сълзите на Мария, която оплаквала Исус, разпънат на кръста. Както и при розата, така и при карамфила, всеки цвят символизира нещо. Белият карамфил говори за чистота, невинност и късмет.

Калуна

04Калуната е многогодишен храст, който цъфти в края на лятото или в началото на есента. Цветовете са разнообразни - червено, бяло, розово, лилаво и техните нюанси. Калуна можете да отглежда в градината си. Розовата калуна е символ на щастие.

Метличина

Запазено под (Стайни растения) by Admin on 09-08-2011

Тагове : ,

centaureaБилката метличината /Centaurea/ е едногодишно тревисто растение, което е родом от Европа. Листата са покрити с фини бели власинки, които карат растението да изглежда сякаш заскрежено, с грапава повърхност. Цъфти в различни цветове - синьо, розово, червено и бяло. На височина метличината варира от 30 до 90 см, а в диаметър - около 30 см.

Метличината предпочита директната слънчева светлина, еднакво добре се развива върху всякаква почва, стига да получава достатъчно количество влага.

От какво се нуждаете

  • градинска вила
  • градински маркуч със спрей накрайник
  • ножици за подкастряне
  • препарат за унищожаване на гъбички

Инструкции

1. Мястото, върху която ще засадите метличината, трябва да бъде предварително почистено от всякакви плевели, трева и малки камъчета. Почвата трябва да е рохкава, особено в повърхностните 10-15 см.

2. Засадете семената и се убедете, че са покрити с поне 30 см почва. Поливайте внимателно с градински маркуч със спрей накрайник.

3. Поливайте периодично, когато забележите, че почвата на повърхността е суха.

4. Когато семената започнат да покълват и забележите, че започват да се оформят листенца, разредете разсада като оставите по 30-35 см разстояние между отделните стръкчета.

5. Подрязвайте редовно увехналите цветове, за да стимулирате по-дълъг цъфтеж.

6. Наблюдавайте редовно метличината и ако забележите някакво потъмняване, петна по листата или окапването им, третирайте с препарат за унищожаване на гъбички.

Тагове