Грижи за висящите кошници

Запазено под (Растения/ Видове) by Admin on 29-09-2011

Тагове : ,

012Висящите кошници са подходящи както за градината, така и за дома или офиса. Въпреки, че отглеждането на цветя по този начин не е сложно, има и някои особености, които ще разгледаме по-долу.

От какво се нуждаете

Течна тор за цъфтящи растения

Инструкции

1. Изберете внимателно мястото, където ще поставите висящата кошница. Съобразете се и с растенията, на които сте подбрали – колко часа слънце е най-подходящо за тях.

2.Поливайте редовно цветята – имайте в предвид, че почвата пресъхва по-бързо в сравнение с обикновените саксии. През по-топлите месеци поливайте 2-3 пъти дневно.

3. Цветята във висящите кошници трябва да бъдат подхранвани 2 пъти седмично. За разлика от другите растения, тези няма как да си набавят необходимите им хранителни вещества от почвата. Използвайте течен тор за цъфтящи растения. Нанасяйте указаното върху опаковката количество.

4. Отстранявайте редовно увехналите цветове. Това ще стимулира по-бързия растеж на нови стръкове, а освен това ще предпази цветята от развитието на болести и нападението от насекоми.

Живи огради

Запазено под (Огради) by Admin on 27-09-2011

Тагове : ,

011Живите огради се различават по начина на оформление: свободно растящи, “подстригани”, укрепени с различни конструкции. При последните се използват не храсти, а виещи се растения. За живи стени и огради трябва да се избират растения, които могат да бъдат оформяни чрез подстригване, растат гъсто и, разбира се, са красиви. Можете да се спрете на видове с меки, бодливи или восъчни листа, листопадни и вечнозелени.

Живите огради могат да бъдат едноредни, двуредни, триредни, с различна височина. Гъстотата им зависи от размера на растенията и височината на замислената ограда. За високи над 2 м., оформени чрез подстригване огради и живи стени, могат да се изпозват пирамидални тополи, туя, обикновена елха, клен, някои видове глог. Високи живи огради могат да се създадат и от лиани, но ще са ви нужни опори.

02

За средните по височина живи огради най-подходящи са люлякът, орловите нокти, жълтата акация, птичето грозде, дрянът.

За ниските живи огради (по-малки от 1 м.) са пригодни киселият трън, ливадникът, касисът, чимширът, дафиновото дръвче и някои други храсти с компактна листна маса и по-дребен ръст. Ниските зелени огради се наричат бордюри. С тях могат да се отделят различните туфи цветя, да се оформят площадки и пътечки. Обикновено бордюрите са от един ред, но можете да опитате експериментално и в два реда - по-висок и по-нисък.

Амониев сулфат за борба с плевелите

Запазено под (Проблеми) by Admin on 15-09-2011

Тагове : ,

svejo1Детелината е един от най-разпространените плевели. Тя расте изключително бързо и пречи на развитието на тревата и другите растения в градината Ви. Справянето с този проблем е трудно, но не и невъзможно. Верен помощник на градинарите при борбата с детелината е разтворът от амониев сулфат - вид химически хербицид, представляващ смес от сяра и азот.

От какво се нуждаете

  • Разтвор от амониев сулфат
  • пулверизатор
  • трева за засаждане
  • нитратен тор

Инструкции

1. Отстранете с ръка по-големите плевели. Корените на детелината са крехки и са разположени във повърхностния слой на почвата, така че няма да Ви е трудно. Амониевият сулфат не може да премахне всички корени - ръчното плевене ще ви осигури един по-чист терен.

2. Набавете си разтвор от амониев сулфат и го изсипете в пулверизатора.

3. Преди да напръскате засегнатата почва прочетете внимателно инструкциите върху етикета. Веществата, които се съдържат в амониевия сулфат ще убият онези корени на детелината, които не сте могли да отстраните ръчно.

4. Засадете трева на местата, където преди е била детелината. Важното е да не остават „голи” участъци - по този начин пречите на развитието на всякакви плевели.

5. Нанесете нитратен тор върху целия терен - това ще стимулира растеж на тревата.

Как музиката влияе на цветята

Запазено под (Интересно) by Admin on 13-09-2011

Тагове : ,

01Специалистите по градинарство са на мнение, че говоренето на цветята им помага да се развиват и разцъфват по-бързо. Идеята за „звуковата енергия” бързо се пренася в множество експерименти за установяване влиянието на музиката върху растенията. Доказано е, че музиката има положителен резултат върху здравето на растенията. Противниците на тази теория оспорват резултатите с твърдението, че любителите на музиката по принцип са по-отговорни и се отнасят по-съвестно към отглеждането на живи организми.

Древните теории

В началото на 20-ти век индианският учен Sir Jagadish Chandra Bose оповестява теорията за музиката и влиянието й върху растенията. В продължение на години той изследва начина, по който цветята реагират на редица външни фактори. Дори изобретява свръхчувствителна апаратура, с помощта на която доказва, че в тъканта на растенията се пробуждат електрически импулси, подобно на животинската тъкан, която реагира по същия начин, когато е подложена на стимулация.

Agri-Wave технология

Нова технология, наречена agri-wave технология подкрепя теорията на Bose. Тази технология се фокусира върху измерването звуковите характеристики на растенията и е подобна на китайската акупунктура. Според тази теория ако едновременно с подхранването на растенията се разпространяват и звуковите вълни с определена честота, те ще растат по-бързо, а освен това и значително ще се подобри реколтата като цяло.

Експерименти

Проведени са редица експерименти за установяване влиянието на музиката върху растенията. През 1960 г. George E. Smith, фермер в Илинойс, започва да провежда опити с царевица и соеви кълнове. Засажда растенията в две различни оранжерии като почвата и нивото на влажност и в двете е еднаква. Само в едната оранжерия пуска музика и започва да следи промените. Дори експериментира с нивото на звука. При наблюденията си в продължение на 3 години, Smith открива, че „музикалните” растения растат по-бързо, по-здрави са, а и цялостната реколтата е по-добра. При по-високите нива на звука растенията раждат повече плодове.

През 2006 г. една винарска изба в Тоскана, Италия започва експеримент, при който в една част от избата се поставят високоговорители и се пуска музика. Предварителните резултати показват, че лозите, които са по-близо до тонколоните, се развиват по-добре от останалите.

През 1973 г. Dorothy Retallack провежда експеримент в Colorado Women’s College в Денвър. На едни и същи растения пуска два различни стила музика - едните „слушат” нежни песни, а другите - рок енд рол. След проведените наблюдения се установява, че силните и енергични звуци, като рок енд рол музиката, оказват пагубно влияние върху цветята, те постепенно започват да вехнат и умират.

Как водата влияе на растенията

Запазено под (Интересно) by Admin on 08-09-2011

Тагове : ,

svejoЗа да се развива добре едно растение, освен подходящата почва и добре премереното количеството слънчева светлина, от значение е и водата, с която се полива. Вижте как различните видове вода влияят на растенията.

Солена вода

Солената вода обикновено не се препоръчва за растенията. Солта затруднява абсорбирането на водата от корените. Освен това веднъж попаднала в почвата, тя ще извлече влагата от растенията. Прекаленото количество сол пречи и на нормалното развитие на растенията - при редовно поливане със солена вода те ще загинат. Все пак има и такива видове, които понасят добре солената вода (наричат се халофити) - райграсът, морската лавандула, мангровото дърво.

Сладка вода

Както многото количество сол във водата се оказва пагубно за растенията, същото се отнася и за захарта. Тя също поглъща водата от корените. Освен това създава подходяща за развитие на гъбички и бактерии среда. Гъбичките и бактериите са упорити микроорганизми, които ако не бъдат премахнати от растенията бавно, но сигурно ги убиват.

Киселинна и алкална вода

Киселинната вода спомага за освобождаването на хранителните вещества в почвата. Така например химичните вещества мед и цинк са жизненонеобходими за редица растения. Розите, хортензиите, къпините, пиренът и мочурливият розмарин е добре да бъдат поливани с киселинна вода. При падане на киселинен дъжд някои киселини остават в почвата, което от своя страна активизира токсините и извлича важни за развитието на растенията минерали.

Алкалната вода може да причини недостиг на вещества като желязо, бор, цинк и манган. Това спира растежа на растенията. От друга страна пък алкалната вода прави почвата богата на магнезий, калций и фосфор. Добре понасят такава вода растения като: димитровче, люляк, череша, клен, целина, краставица, зеле.

Дестилирана вода

Дестилираната вода е пречистена вода, която не съдържа химикали. Липсата на химикали е благоприятна за растенията - фотосинтезата протича по-лесно. Дестилираната вода, за разлика от горепосочените води, е напълно безопасна за растенията, стига те да бъдат наторявани по-често.

Тагове