Как да отглеждате билки на перваза на прозореца

Запазено под (Интересно, Направи си сам) by Admin on 27-10-2011

Тагове : ,

svejo8Первазът на прозореца е идеално място за поставяне на саксии. Освен любимите си цветя, в тях можете да отглеждате и свежи билки. По този начин получавате възможност да готвите винаги със току що откъснати подправки, а като бонус печелите и невероятен аромат, който се разпръсва из цялата кухня. Най-подходящите подправки за отглеждане в саксии са: джоджен, мащерка, магданоз, босилек, риган, розмарин.

От какво се нуждаете

 • саксии с дренажни отвори
 • глинени чинийки за саксиите
 • почва
 • пясък или перлит
 • органичен, водоразтворим тор
 • кухненски ножици

Инструкции:

1. Купете от пазара разсад за избраните от Вас подправки. Подберете такива със сходни цветове.

2. Всяка подправка засадете в отделна саксия. Не ги смесвайте, защото различните билки се нуждаят от индивидуални грижи. Саксиите трябва да имат дренажни отвори и да са дълбоки най-малко 15 см. Поставете глинена чинийка под всяка една от тях.

3. Напълнете саксиите с висококачествена, добре дренирана почва. Прибавете малко пясък или перлит за още по-добър дренаж.

4. Засадете разсада, който сте купили. Полейте веднага след засаждането.

5. Поставете саксиите на перваза на прозорец, който допуска минимум 5-6 часа слънчева светлина на ден.

6. Подправките се нуждаят от вода тогава, когато почвата им е суха. Поливайте докато забележите, че водата да започва да изтича през дренажните отвори. Никога не оставяйте чинийките под саксиите пълни с вода, защото подправките са предразположени към загниване.

7. Наторявайте билките на всеки 2-3 седмици само през пролетта и лятото. Използвайте водно разтворим, органичен тор, специално разработен за стайни растения. Четете внимателно инструкциите за употреба върху етикета и не прекалявайте с количеството, защото това убива аромата им.

8. Редовното подрязване ще доведе до по-буен и гъст растеж на билките.

Няколко тропически растения

Запазено под (Растения/ Видове) by Admin on 25-10-2011

Тропическите растения са едно атрактивно допълнение към всяка градина или двор. Повечето от тях успешно могат да се отглеждат в сандъчета за цветя, а също и за направата на жив плет. Тропическите растения се нуждаят от ежегодно подрязване, което им помага да изглеждат здрави, а и да цъфтят всяка пролет. Тук ще Ви запознаем с най-известните представители от тази голяма група растения.

Иксора

svejo7Иксората /Maui ixora/ е тропическо растение и като такова обича топлия климат. Характерно за нея е нуждата от често наторяване. Не се препоръчва иксората да се засажда близо до бетон, тъй като нивата на РН в имащата контакт с него почва са твърде високи. При правилно отглеждане този храст цъфти в нежни, но в същото време наситени червени, жълти, оранжеви или бели цветове. Листата са зелени и плътни, с лъскавина по повърхността. Иксората обича слънцето, но ще Ви бъде благодарна ако я оставяте на частична сянка от време на време. Бива нападана от акари и щитоносни въшки.

Кротон

crotonКротонът е друг горд представител на тропическите растения. Най-забележителното при него са листата с причудливите си форми. Кротонът е чувствителен на студ и дори и минимално понижение на температурите в помещението може да предизвика опадане на листата. Най-широко разпространени са широколистният кротон, дъбовият кротон, кротонът със спираловидна форма на листата и др. На височина растението достига до 2,4 - 3 м. Подрязвайте го редовно през пролетта. Ако кротонът е изложен на сянка, листата му остават зелени, докато слънцето е причина за получаването на интересни нюанси върху тях.

Хибискус

hibiscus-flower-13Хибискусът /hibiscus/ е тропическо растение, чийто цветове са наистина удивителни. Обича слънцето, издържа на температури малко над 30 градуса, но би растяло най-добре ако бъде поставено на полусенчесто място. Студеното време може да причини поражения по хибискуса, така че е добре зимата да го покривате. Ако се грижите правилно за него, цветето ще Ви радва дълго време. Обикновено живее до 10 години.

Бонсай

Запазено под (Стайни растения) by Admin on 20-10-2011

Тагове : , ,

svejo6Бонсай / в превод от японски дърво в саксия/ е растение, чиято родина е Япония. Там то се асоциира с дзен будизма и се смята, че помага за по-силната концентрация по време на медитация. В западните култури това малко дръвче се отглежда основно заради екзотичния си вид. Ако и Вие искате да имате това необикновено, но привлекателно растение в дома си, тук ще Ви запознаем с основните грижи, които трябва да полагате за него.

От какво се нуждаете:

 • Керамична саксия
 • почва за бонсай
 • лейка за поливане
 • течни органични торове
 • ножици за подрязване

Инструкции

1. Бонсаят е влаголюбиво растение, поради което е нужно почвата му да е добре дренирана. Ако го отглеждате в саксия, уверете се, че на долната й повърхност има поне два отвора, през които да се оттича водата. При избора на саксия имайте предвид, че дълбочината й трябва да е поне 2/3 от височината на дървото.

2. Почвата, върху която се развива бонсаят, не е обикновена почва - тя трябва да е ронлива и бързосъхнеща. На пазара се предлага т.нар. почва за бонсай, която е комбинация от гранитен пясък, линест льос и торфен мъх в съотношение 2:1:2. Добре подбраните й съставки не позволяват на корените да загният дори и при прекалено честото поливане.

3. При избор на място, където да разположите Вашия бонсай, се съобразете с количеството слънчеви лъчи, които достигат до него през деня. Сутрешното слънце е полезно за Вашето дръвче, докато следобедното може да има пагубни последствия - често пъти пожълтяването или изгарянето на листата са именно заради това.

4. Поливайте бонсая ежедневно с помощта на лейка. По този начин доставяте на растението жизненонеобходимите му хранителни вещества. Ако при допир с ръка горният слой на почвата е сух, полейте незабавно.

5. На пазара се предлагат течни органични торове, които са специално разработени за бонсай. В тях се съдържат съставки като морски водорасли и рибна емулсия, които оказват изключително благоприятно въздействие върху такива екзотични растения. Наторявайте един път месечно през зимния сезон, а през лятото по-често - всяка седмица. Твърде многото количество тор може да доведе до изгаряне корените на бонсая.

6. Подрязвайте листата на бонсая, така че светлината до достига и до вътрешните клонки. Ако желаете да предадете на дървото определена форма, е добре още докато е младо да го привържете на няколко места.

През първите шест години пресаждайте бонсая веднъж на две години, най-добре през пролетта или есента. След това е достатъчно да го правите един път на три или четири години.

Отровен ли е хибискусът за домашните любимци

Запазено под (Интересно) by Admin on 18-10-2011

Тагове : , ,

svejo5Хибискусът, известен още и като китайска роза, е характерен за тропическите области. Хората, които го отглеждат в градините си обаче трябва да имат едно наум, защото той е токсичен и може да навреди на домашните любимци.

Особености на хибискуса

Хибискусът е част от семейство Слезови и се характеризира с пъстри цветове. Красивият му външен вид обаче често лъже – той не е толкова безобиден, колкото изглежда. Хибискусът е отровен ако бъде погълнат от котки, кучета или коне.

Хибискусът и домашните любимци

dog-catДомашните любимци, които са погълнали листа, цветове или други части от растението, започват да страдат от повръщане, разстройство, загуба на апетит. Ако забележите такива симптоми е добре да се обърнете към ветеринар за уточняване на диагнозата. Не забравяйте да носите и стръкче хибискус.

Цветята за есенна сватба

Запазено под (Интересно) by Admin on 13-10-2011

Тагове : , ,

svejo3Есента вече пристигна, а с нея и едно пъстро великолепие от наситени и ярки цветове. Всички, които подготвят сватбата си именно през този сезон, могат да се възползват от цялата тази цветна феерия и да създадат неповторими цветни аранжировки на церемонията. Вижте няколко съвета на кои цветя да се спрете през този сезон.

 • Вече и в България има големи цветарски студиа и магазини, където можете да получите професионална помощ и съвети. Там ще ви консултират относно избора и умелото съчетаване на перфектните цветя за Вашата сватба.
 • Изберете онези цветя, които най-добре подхождат на Вас и Вашия партньор. Информирайте се предварително за значенията на всяко цвете - в някои страни има поверие, че сватбеният букет определя съвместния живот на двойката.
 • Есента е сезон, който позволява в сватбения букет да се вплетат различни плодове, които в съчетание с добре подбрани цветя и зеленина му придават неповторим завършек. Можете да експериментирате дори с малки тикви или кратунки.
 • Типичните есенни цветя като слънчоглед, кала, хортензия, роза, задължително трябва да присъстват в букета и цветните аранжировки. За акцент използвайте райграс и различни пълзящи растения. Хризантемите, с наситено кафявите, жълти или червени цветове, са неизменна част от всяка есенна сватба.
 • Есента дава възможност за по-голям избор на цвят на сватбения букет и цветните аранжировки. Ако сватбата Ви е решена в нежни и топли цветове, изберете декоративната кала „Моцарт” в цвят праскова, както и розово астилбе. За постигане на по-драматичен ефект заложете на тъмно червени или черни рози и червено астилбе. Жълтите и оранжевите нюанси създават настроение - за постигане на такъв ефект използвайте глориозата и оранжевата роза.
 • Все пак не забравяйте, че това е Вашата сватба и изберете онези цветя, които най-много харесвате и които Ви правят щастливи и Ви карат да се усмихвате.

Тагове