Растенията на открито през зимата

Запазено под (Грижи при балконските растения) by Admin on 29-11-2011

Тагове : , ,

svejo6Отглеждането на растения на открито изисква време, пари и усилия. Въпреки това като всеки друг вид градинска дейност, то носи удовлетворението на градинарите и дори има терапевтичен ефект.

Проблемът при растенията на открито е чувствителният спад на температурите през зимата. Цветята имат нужда от специални грижи през този период.

От какво се нуждаете

 • Фолио за опаковане
 • ватенка
 • пръскачка
 • защитно покривало
 • стари чаршафи
 • стари пердета
 • тор
 • слама
 • Листа

Инструкции

1. През зимните нощи пренасяйте малките саксии на закрито. Ако растението е твърде голямо, го опаковайте с фолио или обвийте стеблото му с вата. Цветята в саксии са по-застрашени от измръзване, защото корените им са изложени директно на атмосферните влияния.

2. Оставете пръскачка включена през нощта. Течащата вода по принцип не замръзва, но дори и това да се случи при много ниски температури, тя произвежда топлина докато се превръща в лед и по този начин защитава растенията.

3. Растенията в градината като босилек, чушки, краставици и домати могат да бъдат предпазени от студа с т.нар. защитно покривало /изработено от полиестер, предпазва растенията от слана/. Разстелете покривалото над растенията и сложете по малко почва в четирите ъгъла, за да не мърда при силен вятър.

4. По-големите растения можете да покривате със стари чаршафи или пердета. Използвайте ги и за храсти или малки дървета - разстелете чаршафа или пердето върху листата им и завържете около стеблото.

5. Някои растения понасят студа по-лесно от други - рози, декоративни треви, божур, сладък грах и прочее. При тях е достатъчно само да нанесете слой от около 5 см тор около корените. Можете да използвате също и листа, слама или натрошени парчета кора от дърво.

Еуфорбия/трънен венец

Запазено под (Растения/ Видове балконски растения) by Admin on 24-11-2011

Тагове : ,

013Тръненият венец e сукулентно растение от семейство Euphorbia. Най-известният представител на това семейство е коледната звезда. Еуфорбията достига до височина 90 см. Стеблото й е осеяно с тръни, чиято дължина е 2.5 см. Листата са с овална форма, дебели и жилави на допир. Цъфти с мънички червени, жълти или розови цветчета. При някои сортове се наблюдават бели прицветници, оформени в клъстери. Тръненият венец се нуждае от малко вода, което го прави популярен и за места, засегнати от суша.

От какво се нуждаете

 • лопата
 • ръкавици
 • органична тор или торфен мъх

Инструкции

1. Тръненият венец трябва да бъде засаден на възможно най-слънчевото място върху добре дренирана почва. Влагата в корените може да се окаже пагубна за него.

2. Оставяйте поне 60 см разстояние между два стръка. Еуфорбията се нуждае от достатъчна циркулация на въздуха, за да разцъфне.

3. Изкопайте дупка, която е два пъти по-голяма от кореновата система на растението и изсипете в нея органичната тор и торфения мъх. Почвата трябва да е ронлива при допир.

4. Важно е почвата да достига до същото ниво на стеблото, както в саксията преди пресаждането. Разрохкайте внимателно почвата, за да няма буци.

5. Полейте обилно в основата веднага след засаждането като внимавате листата и стеблото да останат сухи. Поддържайте почвата влажна, но не мокра, докато тръненият венец се захване добре. След като това се случи, еуфорбията издържа и на суша.

Как да се грижим за калата

Запазено под (Грижи, Растения/ Видове балконски растения) by Admin on 22-11-2011

Тагове : , ,

CallaВечнозелената калa (Zantedeschia aethiopica) е тревисто грудково растение, което се характеризира с буйни, восъкообразни зелени листа и леко набръчкани, фуниевидни цветове, които могат да бъдат бели или виненочервени в зависимост от сорта. Калата расте еднакво добре както в дома, така и в градината, а грижите, които изисква са нищожни.

Разположение

Родината на калата е южна и източна Африка – най-разпространена е около влажните зони и езерата. За места с по-студен климат се препоръчва калата да бъде засадена на слънчево място, докато в зоните с по-топъл климат тя ще се чувства добре на леко сенчесто място. Ако отглеждате калата в дома си, разположете я на перваза на слънчев прозорец.

Грижи

Калата е растение, което се отглежда изключително лесно. Необходима й е единствено влага, някои разновидности растат в плитководните води. Почвата трябва да е богата на хранителни вещества и винаги влажна на допир. За подобряване качествата на почвата, прибавяйте към нея органични вещества като хумус, загнила шума и тор. Наторявайте калата всяка пролет, като преди това обилно намокрите почвата, за да предпазите стеблото й от изгаряне.

Съхранение

В началото на зимата изровете калата и я съхранявайте през студените дни в проветрива чанта или кутия, пълна с торфен мъх, вермикулит или перлит. Проверявайте от време на време дали грудките не са пресъхнали.

За калиите, които оглеждате в дома си, единственото нещо, което трябва да правите през зимата, е да поливате по-рядко.

Проблеми

Калата рядко боледува и също рядко бива нападната от насекоми. Листата на растението са покрити с лепкав сок, който при попадане върху кожата може да предизвика кожни раздразнения. Калата е отровна, ако бъде погълната, така че трябва да се държи далеч от деца и домашни любимци. При нападение от листни въшки, третирайте веднага, тъй като продължителният им престой нелечими вируси.

Озеленяване на малка градина

Запазено под (Направи си сам) by Admin on 15-11-2011

Тагове : ,

svejo4Градинарството е широко разпространено хоби, което все повече навлиза и по нашите ширини. В САЩ американците прекарват по няколко часа на ден в дворовете си в опит да направят градината си уникална. Освен добре подбрани и съчетани растения, важна роля при постигане на красив пейзаж играят и множеството аксесоари и дребни украшения. Малката градина има едно важно предимство - подредбата й не трябва да е сложна, за да изглежда красива.

Огради

Задължителен елемент за всяка малка градина е оградата. Чрез нея всеки терен придобива завършен и подреден вид. За по-нестандартна ограда използвайте камъни или ниски вечнозелени многогодишни растения, които да подредите в желаната форма. Нашето предложение е английската мащерка - тя е нискорастящо растение, което е идеално почвено покритие и в същото време перфектен начин за ограждане на терена.

Тематични градини

Изберете тема за вашата градина. Така например можете да се спрете на определен цвят растения, а също и да създадете пеперудена или билкова градина. Преди да пристъпите към действие, начертайте плана си на лист хартия, за да няма изненади в бъдеще.

Красота и вкус

Малките градини да идеалното място за отглеждането на растения, годни за консумация. Много зеленчуци и билки виреят добре в градини с малки площи. Знаейки типа почва, можете да избирате най-подходящите растения, които се развиват върху нея. Ето Ви и една идея: засадете домати в центъра на градината и около тях в кръг подредете чесън и лук. В краищата добавете босилек и риган.

Камъни, статуи, водни елементи

За да придобие завършен вид вашата градина, добавете акценти като камъни, статуи или водни елементи. В сувенирните магазини се предлагат много водни декорации, които биха Ви свършили чудесна работа. Подредете ги, заедно с камъчета и статуите по желания начин, за да се наслаждавате на градината си всеки път, когато влизате в нея.

Няколко необичайни пълзящи растения

Запазено под (Растения/ Видове балконски растения) by Admin on 10-11-2011

Тагове : ,

svejo3Пълзящите растения създават илюзията за наличието на буйна растителност във всяка градина. Добавянето на декоративни лози освежава всяка стена, беседка или трейаж. Освен традиционните увивни растения като глициния, жасмин и орлови нокти, има и екзотични такива, които са малко познати, но пък много красиви.

Тунбергия

012Тунбергия грандифлора (Thunbergia grandiflora) е пълзящо растение, чиято родина е Индия. Листата му са дълги, зелени, със сърцевидна форма, а цветовете - големи, небесно сини на цвят, с формата на фуния. Тунбергията обича влажната и богата на хранителни вещества почва. Сутрин я излагайте на слънце, а следобед на сянка.

Обикновен устрел

022Обикновеният устрел (Cynanchum vincetoxicum) се среща най вече в източните части на Канада. Дължината му варира от 60 до 180 см. Листата му са дълги, тъмно зелени на цвят, с изострени краища. Цъфти през лятото, когато се появяват малки, приличащи на восък бели цветчета, златисто обагрени в средата. Най-обичайното място, на което може да се види, са сенчестите кътчета в горите.

Кучешко грозде

031Кучешкото грозде (Solanum seaforthianum) е вечнозелено растение, част от семейство Картофови, към което спадат още чушките, доматите, картофите, патладжаните и тютюна. Родината му е Южна Америка. Цветовете са обагрени в лилаво, с пет венчелистчета, които покриват кръглите, ярко червени плодове. Кучешкото грозде може да достигне височина до 6 м.

Тагове