Есхинантус

Запазено под (Растения/ Видове) by Admin on 22-03-2012

Тагове : ,

svejo5Ако желаете да добавите малко цвят към колекцията си от стайни растения, то есхинантусът е идеалният избор за Вас. Неговите червено-оранжеви цветове, изящно разстилащи се по лъскавите, тъмно зелени листа, ще освежат всеки ъгъл в дома Ви. В тази статия ще Ви запознаем подробно с това растение, за да можете да му осигурите най-подходящите условия за развитие.

Особености

Есхинантусът е растение, което се среща основно в тропическите гори. Листата са тъмни, изострени, покрити с лъскавина, а цветовете са обагрени в червено или оранжево. При някои видове листата са петнисти, а цветовете - жълти. Есхинантусът цъфти няколко пъти през годината.

Светлина

Есхинантусът расте в тропическите гори, поради което той се нуждае от умерена, непряка слънчева светлина. Би се чувствал добре близо до прозореца. Добре е да знаете, че твърде многото слънце или липсата на достатъчно светлина може да възпрепятства цъфтежа му.

Почва

В естествената си среда, есхинантусът расте в мъх, който виси от дърветата в тропическите гори. За да го отглеждате като стайно растение, изберете лека, проветрива почва, с добавен перлит в нея.

Поливане

Много е важно правилното поливане на есхинантуса, с прецизно премерено количество вода. Винаги се стремете към умерена влажност - много вода може да доведе до загниване на корените, а малкото - до увяхване на цветовете.

Висяща кошница или голяма саксия

Есхинантусът е пълзящо растение. Той ще се чувства най-добре във висяща кошница, която да позволява филизите и цветчетата му да падат свободно. Друг вариант е да го засадите в голяма саксия, за да има достатъчно място да се разгърне. Саксията трябва да е с дренажни отвори на дъното, които да възпрепятстват задържането на излишното количество вода в почвата.

Температура

Есхинантусът обича топлия климат. Оптималната за него температура е между 10 и 25 градуса. Той е чувствителен дори и към температурата на водата - поливайте го винаги с топла вода.

Хоя - восъчното цвете

Запазено под (Стайни растения) by Admin on 20-03-2012

Тагове : , ,

svejo4Хоята, известна още и като восъче или восъчно цвете, е пълзящо растение, което е ценено от любителите на цветя заради изящно изваяните си бели-розови клъстери, които изглеждат като восъчни отливки. Могат да минат няколко години, докато хоята цъфне, но веднъж случило се, тя ще цъфти всяка година, ако сте й осигурили подходящите условия.

Особености

Хоята е пълзящо растение с мека текстура и разстилаща се форма. Листата са месести, овални, с дължина около 5-10 см. И листата, и цветовете му са покрити с вещество, което им придава това восъчно покритие. Ароматните заоблени клъстери се образуват от няколко цветчета с звездовидна форма, обагрени в бяло и червено или бяло и розово.

Подходящи условия

Хоята се развива добре само върху дренираната почва. Ако я отглеждате в саксия, подберете такава с дренажни отвори на дъното и я напълнете с висококачествена почвена смес. Висящите кошници също за подходящи за отглеждането й - восъчните цветчета примамливо ще се разстилат по ръбовете им. Изберете слънчево място за своята хоя - най-добре южен или западен прозорец. Растението може да цъфти и на полусенчесто място, но с много по-малка интензивност. За оптимални резултати, поддържайте винаги температура в помещението над 7 градуса.

Поливане

Поливайте хоята веднъж на две седмици, позволявайки на почвата да изсъхне напълно преди следващото поливане. Тя не може да се развива върху мочурлива или влажна почва. Винаги използвайте вода със стайна температура, защото студената вода може да навреди на растението. Отстранявайте веднага излишната вода, която се е събрала в чинийката под саксията. Когато хоята цъфне, обикновено в края на есента, разредете поливането до един път месечно. През зимните месеци хоята изпада в летаргия. Този период е много важен за доброто й състояние и не бива да поема вода по това време.

Подхранване

Подхранвайте хоята веднъж годишно, за препоръчване през летните месеци. Използвайте универсален тор за стайни растения. Никога не наторявайте хоята през зимата, когато тя изпада в летаргия. По това време хранителните вещества не могат да бъдат усвоени от растението и има вероятност подхранването да доведе до обратен ефект.

Подрязването на хоята понякога може да се окаже вредно за нея. Внимавайте да не отстраните цветоносните стъбла. От тях израстват нови пъпки, които цъфтят всяка година. Не късайте увехналите цветчета, оставете ги да падната сами.

Грижи за плумбагото

Запазено под (Балконски растения) by Admin on 15-03-2012

Тагове :

svejo3Плумбагото, чиято родина е Южна Африка, е растение, което достига на височина от 1,8 м до 3 м. Расте по склоновете на хълмовете, така че, за да го отглеждате вкъщи трябва да му осигурите подпорна стена, по която спокойно да пълзи. Наименованието му идва от латинската дума plumbum, която означава олово - в древността се е смятало, че плумбагото помага при натравяне с този метал.

От какво се нужадете

  • лопата
  • градински маркуч
  • тор
  • магнезиев сулфат
  • лозарски ножици

Инструкции

1. За засаждане на плумбагото изберете слънчево място и подберете песъчлива, леко киселинна, добре дренирана почва. Направете дупка в земята като дълбочината й трябва да е колкото дълбочината на саксията, в която се продава разсадът.

2. Нанесете 5-7 сантиметров слой тор около растението. Полейте плумбагото и поддържайте почвата леко влажна, докато укрепне. Плумбагото е устойчиво на суша и веднъж захванато се нуждае от малко вода.

3. Наторявайте вашето плумбаго всяка година през пролетта. Това ще запази цъфтежа за дълъг период от време. Ако забележите, че листата започнат да пожълтяват, добавете малко магнезиев сулфат към почвата. Преди употреба прочетете внимателно инструкциите за ползване, защото количеството, необходимо за отстраняването на този проблем, при различните производители може да варира.

4. Подрязвайте плумбагото през зимата. Тъй като расте изключително бързо, трябва да правите това поне веднъж годишно, за да изглежда в перфектна форма. Това ще стимулира растежа, особено ако го отглеждате на място с по-студен климат. В по-топлите региони можете да подрязвате плумбагото по всяко време на годината.

Стрелиция

Запазено под (Растения/ Видове) by Admin on 13-03-2012

Тагове : ,

svejo2Стрецилията, известна още и под наименованието “райската птица”, е растение, родом от Южна Африка. Необичайното си име цветето дължи на външния си вид, който наподобява ярко изпъстрена тропическа птица в полет. Листата са синьо-зелени на цвят с червена жила в средата и наподобяват листата на банан.

Описание

Стрецилията обикновено цъфти един или два пъти годишно. Съцветията са изумително красиви - впечатляваща комбинация от три оранжеви чашелистчета и три сини венчелистчета. Когато стрецилията се развие напълно, тя цъфти три пъти в рамките на една година. Откъснати, стръкове стрецилия издържат до 14 дни.

Видове

svejo-speciesStrelitzia reginae е оранжева на цвят.

Mandelas’s Gold се характеризира с жълти венчелистчета и син „език”.

Strelitzia alba е бяла на цвят. Тя може да достигне до височина над 5 м, а ширината й да надхвърли 1,5 м. Формата на листата и цветовете е същата като на обикновената стрелиция, но в пъти по-големи.

Strelitzia nicholai е гигантска разновидност на стрелицията. Цветовете са бели, прицветниците са червеникаво-кафяви, с големина около 45 см. Височината е наистина впечатляваща - около 9 м.

Отглеждане

Стрелицията се чувства най-добре изложена на директна и продължителна слънчева светлина, но би се развивала добре и на южен прозорец. Идеалната температура през деня е от 18 до 21 градуса, а през нощта - около 10-12 градуса. Мъглата влияе добре на стрелицията, поради факта, че тя обича влагата.

Препоръчваме да отглеждате стрелицията в саксия, която да оставяте навън през топлите месеци и да прибирате, когато температурите започнат да падат.

Кливия

Запазено под (Растения/ Видове, Стайни растения) by Admin on 08-03-2012

Тагове : , ,

svejo1Кливията, известна още и като южноафриканска или огнена лилия, е растение с атрактивни, подобни на ремък листа и ярко изпъстрени цветове в различни нюанси на червено или оранжево. За да се развива добре това цвете се нуждае от топлина, поради което в повечето случаи се отглежда на закрито. Цъфти един път в годината, обикновено в края на зимата или началото на пролетта. Не изисква много грижи.

От какво се нуждаете

  • глинена саксия с дренажни отвори
  • почва за засаждане
  • тор

Инструкции:

1. Саксията, в която ще засадите кливията, трябва да е глинена, с няколко дренажни отвора на дъното. Напълнете съда с плодородна, добре дренирана почва.

2. Поставете саксията на светло място, до което обаче не достига пряка слънчева светлина - идеален вариант е прозорец с източно изложение. Кливията не се нуждае от много светлина, развива се най-добре, когато е изложена на умерено слънцегреене за дълъг период от време.

3. Летните месеци кливията може да прекара на открито място, но зимата задължително я внесете вътре, преди температурите навън да паднат под минус 12 градуса. Излагането на растението на такива условия, може да доведе до неговото увреждане.

4. Поливайте кливията един път седмично или и по-често - ако забележите, че повърхността на почвата в саксията е суха при допир. В периода октомври - декември редуцирайте поливането до два пъти месечно - по този начин се стимулира растежът.

5. От началото на януари до момента на разцъфването, подхранвайте кливията веднъж седмично. Използвайте тор за стайни растения като задължително четете етикета преди употреба. След появата на цветни пъпки, преустановете наторяването.

Тагове