Озеленяване на градина с папрат

Запазено под (Градини) by Admin on 20-06-2012

Тагове : , ,

svejo1Папратите са едни от най-старите растения, които са се появили на земята. Растат навсякъде по света - в гори, пустини, тропически райони, дори и в Арктика. Цветовете варират от сиво и червено до всички нюанси на зеленото. Папратта се чувства най-добре на сенчести и влажни места. В тази статия ще Ви покажем как да озелените градината си с това прекрасно растение. Вижте повече инфорция за озеленяване на градини.

От какво се нуждаете

 • почва за засаждане
 • стрити листа
 • тор
 • папратови растения
 • градински култиватор
 • лопата
 • вода

Инструкции

  1. За да озелените градината си с папрат, тя трябва да е сенчеста като цяло и само една малка част от нея да бъде огрявана от слънцето няколко часа дневно. Към пръстта добавете около 10 см почва за засаждане, тор, стрити листа и тогава изорете. Повечето папрати обичат киселинната почва.

  2. Поставете по-високите папратови растения в задната страна на градината, за да не блокират слънцето към по-ниските такива. Подредете ги по цветове, по формата на листата или както желаете. Важно правило при озеленяването е да не засаждате големи и средни папрати една от друга, тъй като те ще се блъскат и ще си пречат. Малките папрати засаждайте в комплект по 3. За компания на папратта подбирайте сенчестолюбиви растения като хоста, декоративни треви, бегонии и др.

  3. Преди да засадите папратите се уверете, че сте изкопали достатъчно голяма дупка, която да побере корените им. Полейте обилно новозасаденото растение и поръсете отгоре със стрити листа. Това ще помогне за запазване влагата в почвата и ще подхрани папратта. Първите няколко седмици поливайте редовно.

Еленови рога

Запазено под (Стайни растения) by Admin on 13-06-2012

Тагове : , ,

svejoРастението еленови рога, известно още и като Платицериум (Platycerium) се отнася към семейство Папрати. Интересното му име идва от гръцката дума platycerium, която означава „широки рога”. Еленовите рога виреят в много части от света. За тях са характерни някои особености, които не се отнасят за другите видове папрат. Отглеждат се като стайни растения заради издръжливостта си.

Видове

Известни са около 17 разновидности на еленовите рога. Някои от най-известните са: Platycerium bifurcatum, Platycerium andinum, Platycerium alcicorne, Platycerium grande и Platycerium bifurcatum.

Особености

Еленовите рога имат способността да се приспособяват към всякакви условия. За разлика от останалите растения, те не пускат корени в земята. В науката такъв тип организми се наричат епифити. Те се прикачват към други растения (понякога и към скали) и извличат необходимите им хранителни вещества не от почвата, а от въздуха. Епифитите обаче не се смятат за паразити, защото те не ощетяват по никакъв начин своя домакин. Друг източник на хранителни вещества за тях са падналите от дърветата листа, които попадайки върху епифитите се разлагат и по този начин последните получават витамини и минерали.

Облик

За разлика от останалите видове папрат, еленовите рога не раждат семена или плодове. Те се размножават като освобождават спори във въздуха, които се пренасят от вятъра. Еленовите рога имат два вида листа: стерилни и спороносни. Стерилните растат в долната част и са плоски, закръглени, подредени керемидообразно. Те образуват нещо като фуния, в която се събират вода и хранителни вещества. От средата на фунията израстват спороносните листа - дълги, нарязани, по тях могат да се забележат зреещите спори.

Бърз факт

Еленовите рога са безопасни за домашните любимци.

Грижи за ехмеята

Запазено под (Стайни растения) by Admin on 06-06-2012

Тагове : ,

scejoЕхмеята е представител на семейство Бромелиеви. Произхожда от тропическите райони на Америка. Подходяща е за отглеждане като стайно растение, а също и като градинско такова, стига да няма много слана тан, където живеете. Листата са дълги и твърди, назъбени, събрани в розетка. При различните видове листата не са еднакви: някои са изцяло зелени, докато други са със сребрист оттенък, на ивици или петна. Както всички бромелии, така и ехмеята притежава свойството да задържа вода в розетката си, за да може да има достатъчно влага постоянно.

От какво се нуждаете:

 • почва за засаждане
 • дървесни стърготини
 • перлит

Инструкции:

  1. За ехмеята изберете слънчево място. Тя би се чувствала най-добре на южен или западен прозорец, където ще получава непряка слънчева светлина. Минималната температура в помещението не трябва да пада под 16 градуса.

  2. Ехмеята си набавя необходимото количество вода от розетка си, така че я дръжте винаги пълна. На около 3 месеца изсипвайте събралата се вода, за да предотвратите загниването и да премахнете всички неорганични натрупвания по стените на розетката. Поливайте директно върху почвата, само ако е напълно суха и винаги я оставяйте да изсъхне напълно преди следващото поливане.

  3. Подхранвайте ехмеята през топлите месеци с течен тор, като нанасяте 1/3 от препоръчителното съдържание. Правете това един път на всеки шест седмици. Друг начин за подхранване е като пръскате листата с разреден течен тор.

  4. Присадете ехмеята, когато корените са запълнили цялата саксия или когато розетката стане твърде голяма и натежи на стеблото. Избирайте винаги по-голям размер саксия, защото почвата често подгизва. Използвайте торф, смесен с 1/3 дървесни стърготини и 1/3 перлит.

  5. Наблюдавайте ехмеята за паразити и болести. Въшките изглеждат като малки издутини или люспи по листата. Третирайте ги със спрей против насекоми.

Тагове