Грижи за гузманията

Запазено под (Стайни растения) by Admin on 19-09-2012

Тагове : ,

svejo2Гузманията е хибридно растение, принаглежащо към семейство Bromeliaceae, познато още като Ананасови. Обикновено се отглежда на закрито заради тропическия си произход и необходимостта му от високи температури. Гузманиите са много харесвани цветя и това не е случайно - листата са дълги, гладки и деликатни, излъскани до блясък. Образуват розетка, в която се задържа вода. Повечето видове имат яркооцветени прицветници. Цветовете и прицветниците обикновено са обагрени в червено, жълто или оранжево.

От какво се нуждаете:

  • органична почва за засаждане
  • инструмент за поливане

Инструкции:

1. За засаждане на гузманията използвайте добре дренирана почва в насипно състояние, като в нея задължително трябва да има следните няколко съставки: торфен мъх, пясък, стърготини от кората на папратово дърво или други органични съставки.

2. Поставете саксията на място с непряка слънчева светлина. Гузманията се чувства най-добре на места с ниска осветеност, особено ако листата й са тънки и крехки. Прякото им излагане на слънце може да доведе до изгарянето им.

3. Поддържайте температурата на въздуха в помещението около 24 градуса през деня и 18 градуса през нощта. Не поставяйте гузманията в близост до директен източник на топлина или охладителни уреди.

4. Проветрявайте помещението редовно - циркулацията на въздуха е важна за доброто състояние на гузманията Това намалява риска от развитие на гъбична инфекция.

5. Поливайте като насочвате тънка струя вода надолу по стеблото, така че да се напълни розетката. Ако гузманията е в период на цъфтеж, внимавайте да не мокрите прицветниците и цветчетата.

Ефектни декорации за градината с малко средства

Запазено под (Направи си сам) by Admin on 12-09-2012

Тагове : ,

svejo1Декорации за градината могат да Ви струват доста пари. Различни градински статуи, фонтани и езерца, освен първоначалната инвестиция, ще повишат и сметките Ви за ток и вода. Предлагаме на Вашето внимание няколко ефектни декорации за двор, които можете да си направите сами, а първоначалните инвестиции са минимални.

Морски раковини

Морски раковини можете да си съберете от плажа или да си закупите от магазините за декорации на сравнително добра цена. Разположете раковините в краищата на градината, а ако са по-големи можете да ги използвате като саксии за дребни цветя и растения. Начупените им черупки са чудесна алтернатива на градинския тор. Следващият път, когато ходите на море, съберете достатъчно раковини, натрошете ги и използвайте за обособяване на градинските алеи.

Дървена кофа

За да направите тази декорация ще са Ви необходими дървена кофа, почва и цветя. Сложете кофата изправена, напълнете я с пръстта и засадете цветята в нея. Ето и друг вариант: разрежете кофата през средата и „заровете” получените две половини в почвата, така че частта, къде минава разрезът, да е обърната към пръстта. Засадете цветя в и около двете половини на кофата.

Ръчна количка

Много ефектна декорация за двор можете да получите от старата ръчна количка. Ако не разполагате с такава, си я купете от магазин на старо или някоя гаражна разпродажба. Сложете количката на просторно място, получаващо достатъчно количество слънчеви лъчи. Напълнете я с почва и засадете цветя в нея.

Камъчета

Огледайте се за интересни камъчета по брега на морето или в местния парк. Сложете един голям камък в центъра на лехата, а върху и около него подредете малки фигурки на джуджета и животни. Камъни със средна големина използвайте са рамкиране на цветните лехи или основата на дърветата. С помощта на малки и дребни камъчета можете да си направите страхотна каменна градина. Изберете подходящ терен, премахнете тревата и върху почвата наредете камъчетата.

ки статуи, фонтани и езерца, освен първоначалната инвестиция, ще повишат и сметките Ви за ток и вода. Предлагаме на Вашето внимание няколко ефектни декорации за двор, които можете да си направите сами, а първоначалните инвестиции са минимални.

Озеленяване на градина с малко средства

Запазено под (Градини, Направи си сам) by Admin on 05-09-2012

Тагове : ,

svejoЗа да озелените градината си с малко средства ще имате нужда от план. Изберете евтина алтернатива на всеки задължителен компонент в процеса на озеленяване. Имайте едно наум, че най-евтините варианти не винаги са най-добрите, особено ако изискват много грижи в последствие. Преценете сами склонни ли сте да направите този компромис.

Архитектурни елементи

Градинските алеи, пътеки и огради в повечето случаи ще Ви струват доста пари, особено ако са изработени от скъп камък. Вместо него използвайте обикновени тухли, дървени повърхности или други отпадъци, останали от последния ремонт. Прекрасни пътечки можете да получите от дребни камъчета и плочи за настилки. Камъни можете да си набавите от местната река.

Ограда от храсти

Градинските огради излизат доста солено. Решението: заменете ги с живи плетове. Въпреки че, ще се наложи да почакате, докато се извисят на подходяща височина, все пак средствата, които ще инвестирате, са минимални. Ботаниците препоръчват гиналски клен – плътен храст, който се подрязва рядко и достига на височина до 6 м. За по-ниска жива ограда използвайте добре познатия чемшир.

Растения

Засадете повече дървета и храсти. Вземете семена от приятели или съседи. Недостатък при дърветата е бавния им растеж – ще минат няколко години, преди да се радвате на дебела сянка. От цветята добър вариант са едногодишни или многогодишни, засадете и тях от семена. При избора на цветя, винаги предпочитайте такива, които са подходящи за вашия регион – не само, че са по-евтини, но са и устойчиви на климатичните условия, а това означава, че няма да Ви създават проблеми.

Зелени площи

Ограничете зелените площи до минимум. Тревата е скъпа, а за поддържането й ще Ви трябва вода, система за напояване, време и средства. Алтернатива на тревата е нискорастящата растителност или едрозърнестият пясък. И двете изискват сравнително малко грижи.

Наторяване

Редовното наторяване е необходимо за доброто здраве на Вашите растения. Торът обаче понякога е скъп, направете си сами смес за подхранване. Използвайте дървени стърготини,  слама, окосена трева и всякакви други растителни останки.

Тагове