Oтглеждане на бамбук

Запазено под (Растения/ Видове балконски растения) by Admin on 24-10-2012

Тагове : ,

bambooБамбукът, обикновено асоцииран с Азия, практически може да бъде отглеждан навсякъде по света. Необходимите условия за правилното му развитие зависят в голяма степен от избрания сорт. В природата съществуват повече от 1200 разновидности на бамбука, обединени в две големи групи: с прибрана коренова система и с бягаща коренова система.
Бамбукът
е бързорастящо растение - рекордът е 120 cm на денонощие, а височината му достига до 40 m.

Инструкции

1. Изберете вида бамбук, който ще отглеждате, съобразно условията, с които разполагате. Така например, бамбук с прибрана коренова система е подходящ за оглеждане в контейнери или малки площи, докато този с бягащата коренова система трябва да расте на големи пространства. Последният би бил страхотен разделител между различни насаждения.

2. Проверете какви сортове бамбук се предлагат в местния градински център. Консултантите там ще ви обяснят какви грижи изисква конкретният вид

3. Подгответе почвата и място, където ще засадите бамбука. Най-добре ще се чувства на слънчево място, допустими са само няколко часа сянка на ден. Почвата трябва да е глинеста и леко киселинна.

4. Изкопайте дупка, два пъти по-дълбока и по-широка от съда, в който се намира бамбукът при закупуването му.

5. Извадете бамбукът от саксията. Засадете го в направената дупка и я напълнете с подготвената почва. Поддържайте почвата винаги в ронливо състояние.

6. Поливайте бамбука редовно. Това растение се нуждае от много вода и добре дренирана почва. Периодично преглеждайте бамбука за някакви изменения по външния му вид. Ако листата започнат да се навиват, това е знак, че се нуждае от още вода. Някои видове бамбук могат да развият много гъста коренова система, такава че корените да станат хидрофобни или водоустойчиви. Ако тези корени се поливат по традиционния начин с градински маркуч, те просто ще отблъснат водата. Решението е да напоявате новозасаденото растение бавно, с тънка струя вода в продължение на няколко минути. Друг вариант е микронапояването, което е подходящо за всички разновидности на бамбука. Основно негово предимство е ускоряването на растежа с около 30 %.

Как да се грижим за стайните растения

Запазено под (Стайни растения) by Admin on 17-10-2012

Тагове : , ,

01

Стайните растения се нуждаят от грижи, за да изглеждат в перфектна форма. Поддържаните цветя създават уют и топлина в дома. Нужни са съвсем малко усилия, за да се наслаждавате на красотата и бързия им растеж.

Инструкции:

02

Купувайте цветя с добро качество и здрав вид. Проверявайте растенията за наличието на болести, вредители, слабост и склонност към окапване, обърнете внимание и на листата за промяна на цвета. Четете винаги внимателно етикета – различните растения се нуждаят от различно количество светлина, топлина и вода.

03

През лятото поливайте растенията редовно, а през зимата количеството вода трябва да е умерено. Това гарантира по-дълъг живот на цветята.

04

Премахвайте редовно увехналите листа и цветове, защото те макар и мъртви продължават да изсмукват енергия от растението. Когато забележите или усетите, че корените са достигнали дъното на саксията, пресадете в нова саксия, един размер по-голяма от старата.

Няколко съвета

  • За по-лесно пресаждате, сложете едната си ръка над основата на растението, обърнете саксията и потупайте леко дъното. Растението ще остане в ръката Ви.
  • Когато пресаждате кактус, увийте вестник около него, за да не се убодете.
  • Подредете цветята си едно до друго – когато са близо едно до друго, те растат по-бързо.
  • Подхранвайте и наторявайте растенията през лятото.
  • Пръскайте листата със спрей за блясък
  • Пазете стайните растения от екстремни условия – много високи или ниски температури, както и суша.

Орхидеи, които могат да се ядат

Запазено под (Балконски растения) by Admin on 03-10-2012

Тагове : ,

svejo1Въпреки че всички представители на семейство Салепови са годни за консумация, някои от тях са по-предпочитана съставка в различни ястия в сравнение с други. Както луковиците, така и корените да тези растения могат да се ядат.

Ванилия

Ванилията (Vanilla planifolia), която е вид орхидея, е представител на семейство Салепови. Тя е единствената орхидея, която произвежда годни за консумация плодове. Ванилията се среща в Мексико и Южна Америка, но може да се отглежда и като стайно растение. Характерно за нея е необходимостта да се опрашва ръчно. Ванилията произвежда дълги, тъмно кафяви или черни шушулки като само те са годни за консумация – останалите части на растението не трябва да се ядат.

Салеп

Корените на салепа (Orchis mascula), стрити на прах, са годни за консумация. Получената пудра също се нарича салеп и е основна съставка в много напитки, сладкиши и десерти в Близкия изток. Салепът е скорбяла, сладко вещество. Известен е с високото си съдържание на хранителни вещества и дори в миналото се е използвал от пътешествениците като заместител на консумирането на храна.

Дендробиум

Дендробиумът (Dendrobium orchids) се използва в гарнитурите. Цветовете на всички орхидеи като цяло са годни за консумация, при съответните съображения, но някои видове могат да раздразнят стомаха. Цветовете на дендробиума са кулинарна подправка. В Тайланд с него се запържват основни ястия, докато по други части на света, напр. в Европа, се използва за сладкиши и десерти.

Тагове