Отглеждане на нарциси на закрито – как да подпомогнем цъфтежа

Запазено под (Растения/ Видове) by Admin on 06-02-2013

Подпомагането на цъфтежа на нарцисите е отличен начин да се преборим със зимната депресия. Да видиш ярко жълт нарцис цъфтящ вкъщи, докато тези навън все още спят зимен сън под снега, е достатъчно да предизвика усмивка на лицето на всеки. Отглеждането на нарциси вкъщи не е толкова трудно. Нека да видим как можем да им помогнем да цъфнат, дори когато са на закрито.

Отглеждане на нарциси във вода или почва

sb10062327bc-001

Първо изберете коя хранителна среда ще използвате. Изборът е или вода, или почва. Ако изберете вода, тогава ще ви трябва специална чаша, която ще държи луковиците на цветето над водата. Една чаша е за един нарцис. Това е идеален начин да отгледате няколко нарциса ако искате да разнообразите някой тъмен ъгъл.

По-подходящият и зgrowing-daffodilsадоволителен начин е да ги отгледате в пръст. Ще ви е нужна плитка чиния и пръст от саксия. Използвайте достатъчно голяма чиния, способна да събере всички луковици, които възнамерявате да засадите. Също така чинията трябва да има дупчици. Ако случайно няма, можете да добавите тънък слой чакъл на дъното й.

Избиране на луковицитеbulb

Подберете луковиците, които смятате да засадите. Огледайте се за по-закръглени и с ципа, която още не е паднала. Няма проблем дори ако луковицата е покълнала. Само внимавайте да не увредите израстъците.

Садене

Ако изберете първия вариант за отглеждане, напълнете специалната чаша с обикновена вода и поставете луковицата най-отгоре.

Ако изберете втория – покрийте дъното на чинийката с пръст, така че 1/3 от луковицата, която ще засадите да излиза над пръстта. След това ги засадете. Могат да се разположат близо една до друга. Покрийте ги с допълнителна пръст, така че горната 1/3 да остане открита. Полейте с малко вода, като внимавате да не ги удавите.

Грижа за нарцисите

Ако ги отглеждате във вода, веднага след като пуснат коренчета добавете една чаена лъжичка водка във водата. Водката ще спре растежа на стъблата и така луковиците няма да паднат. Този метод по никакъв начин няма да попречи на цъфтежа на цветето.

Ако ги отглеждате в пръст, напоете с вода колкото трябва. Няма нужда да наторявате. Луковицата съдържа в себе си всичко необходимо, за да създаде едно прекрасно цвете, така че няма нужда да се тори.

Времето, прекарано в садене и отглеждане на нарцис у дома кара зимата да изглежда много по-кратка. Отглеждането на нарциси у дома е както лесно, така и забавно.

Съвети за грижа за цветята

Запазено под (Грижи) by Admin on 06-02-2013

Повечето цветни аранжировки издържат между 4 и 7 дни или повече, в зависимост от това какви са цветята и каква грижа получават. Дружеството на американските цветари предлага следните съвети за по-дълготрайни и живи цветя:

flowers-arrangement

За цветни аранжировки:
- Дръжте вазата пълна с вода, в която има храна за цветя, купена от специализиран магазин. Тази храна кара цветята да издържат, но трябва да се внимава и да се спазват точно инструкциите за дозиране. Храната за цветя не трябва да се разрежда с повече от указаното на опаковката количество вода.
- Ако разтворената смес е прекалено мътна, заместете я с нова, правилно дозирана. Ако е възможно, отрежете с остър нож 3-4 см от стъблата на цветята. Задължително използвайте остър нож или ножици, които няма да ги увредят. Веднага след това поставете цветята в разтвора.
-
Дръжте вазата с цветя на по-хладно място (между 18 и 22 градуса по Целзий), далеч от пряка слънчева светлина, горещи или студени течения, вентилатори и не ги поставяйте върху телевизори или радиатори. Техника като телевизорите излъчва топлина, която дехидратира цветята. Повечето букети биха издържали по-дълго в по-хладни помещения.

boxed-flowers За букети и цветя в кутия:
-
Преди да поставите цветята в разтвора вода -храна ги дръжте на студено. Не забравяйте колко важно е да спазвате дозировката, указана на опаковката.
Напълнете чиста (измита с почистващ препарат или антибактериален разтвор), дълбока ваза с вода и добавете храна за цветя, която може да закупите от специализираните магазини.
-
Премахнете листенцата, които се намират под водата. Листата, които са под водата ще подпомогнат образуването на микроби и бактерии, които от своя страна пречат на цветята да поемат необходимото количество вода.
Отрежете 3-4 см от стъблата с остър нож и поставете цветята във вазата, в която вече сте приготвили нужния разтвор.


Избиране на цветя:lilac

- Когато избирате цветя, гледайте те да са с изправени твърди листенца и пъпки, на които тепърва им предстои да цъфнат. Жълти, петнисти или падащи листа са признак за предстоящо бързо увяхване на цветето.
- Когато използвате клонки (например от дюля или люляк) ги подрежете с остри градински ножици. Поставете ги в топла вода, съдържаща храна за цветя, за да стимулирате разпъпването им.


Тагове