Факти за лалето

Запазено под (Градини, Интересно, Растения/ Видове) by Admin on 12-03-2013

Тагове : , ,

pinktulips

1. Лалетата принадлежат към семейство Кремови и са близки роднини на луковичните растения.

2. Култивирането на лалета тръгва от Централна Азия преди хиляда години като са пренесени на изток от турците. Лалето все още е символ, който се свързва с Турция.

3. Лалетата са „представени“ в Европа през средата на 16-ти век. Първото европейско лале е описано през 1559 година от известен за времето си натуралист.

4. Бащата на холандската мания по тези цветя бил биологът Каролус Клусиус – предполага се, че той популяризирал цветята там. Той е и първият, който забелязал болестта „пъстроцветие“, която се изразява в красиви светли ивици и линии по цветовете и листата. Постижението на Клусиус било създаването на лалета в много нови цветове, които впоследствие станали и по-търсени.

5. Търсенето на лалета поставило началото на манията в Холандия през 1637 година, а цените варирали в sempre-augustusзависимост от сорта. През този период най-скъпи били лалетата от вида „Semper Augustus” (на снимката).

6. Известни са около 3000 разновидности на лалето. В Холандия има списък съдържащ всички сортове регистрирани лалета.

7. Най-популярни са червените като най-известното е “Кралицата на нощта” (”Queen of the Night”) - лале, което е почти черно, но всъщност е много тъмно лилаво.

8. Лалетата трябва да се садят през есента.

9. Цветята се нуждаят от яровизация – това е въздействието на ниски температури върху растението за по-продължително време.

10. Луковиците могат да се стимулират да цъфтят, като се приберат на студено място за 12-16 седмици. Може и в хладилник.

11. Лалетата са ядивни, или поне части от тях. Казват, че цветовете имат вкус вариращ от боб, през маруля до абсолютно никакъв. Никога не яжте цветове, третирани с химикали. Също така трябва да избягвате луковицата, тъй като част от нея е отровна.

12. Интересен факт е, че през Втората световна война в Холандия някои хора са се принуждавали да ядат лалета, защото е нямало нищо друго.

13. Има много рецепти, в които се използват цветовете – като сосове за салати, за малки предястия и др. Дори има и рецепта за вино.

Идеи за защита на цветята от измръзване

Запазено под (Градини, Грижи, Растения/ Видове) by Admin on 08-03-2013

frosted-plants

Необичайното време, което се променя драстично през зимата кара повечето градинари да се замислят как да предпазят луковиците на цветята от студа и от измръзване. Температурите се повишават, а с това се стопля и пръстта и луковиците се заблуждават, че зимата вече отминава. При по-топло от обичайното време много цветя започват да цъфтят по-рано, отколкото трябва, и неочакваното захлаждане може да ги увреди.

Дали студа ще унищожи луковиците?

Цветя, които често цъфтят докато има още сняг, като кокичетата, няма да се нуждаят от каквато и да е защита, но тези, които обичат по-топлото време ще се нуждаят от защита.

Резултат от измръзването е покафеняване и увяхване на новите листа. Може да избегнете всичко това ако успеете да защитите луковиците.

d0bcd183d0bbd187

Един от начините да предпазите пролетните цветя още при засаждането е като сложите няколко сантиметра (между 5 и 10) мулч над повърхността на пръстта (мулч е естествена настилка за градини, която подпомага растенията да растат по-здрави и силни и не позволява на плевелите да проникнат и да задушат растението). Изследванията показват че повече от 10 сантиметра от тази смес няма да предоставят по-голяма защита, а може само да ви коства излишни разходи и усилия.

Допълнителни идеи за защита:

- Направете малка оранжерия. Прави се лесно, използвайки специални тръби и найлон. Така може лесно и ефективно да се защитят луковиците.

- Използвайте „шапчица“. Трилитрова туба от вода ще свърши идеалната работа за защита от измръзване на цъфтящите цветя. Отстранете веднага, щом температурите се покачат трайно.

- Постарайте се да засадите растенията и цветята в близост до къщата или сградата, в която живеете. Това също е един добър метод за защита.

- Отрежете пъпките и цъфтежите и ги вкарайте вътре на топло. Това е най-ефективният начин за защита, но не предотвратява бъдещи цъфтежи в градината.

Сега, след като научихте малко за защитата на цветята от измръзване използвайте тези идеи когато подготвяте бъдещата си градина.  Засадете такива цветя, които са издръжливи на неочаквани студове и измръзване и така няма да се притеснявате как да предпазите растенията.

Грижи за лимоненото дръвче

Запазено под (Растения/ Видове) by Admin on 05-03-2013

limoni

Решаващо при отглеждането на лимони е да не забравяте да ги поливате и наторявате. В резултат ще растат здрави и атрактивни дръвчета, а реколтата ще е повече от задоволителна. Следвайки простите, но много важни правила по-долу, ще отгледате лимоненото дръвче, което винаги сте искали.

1. Изберете такъв сорт лимони, който е подходящ за вашата климатична област. Повечето лимонени дървета са много чувствителни към студа и растат най-добре на места, където зимата е мека.

2. Засадете дръвчето на топло, слънчево място, къдетопочвата съхне добре. Подходящо място за защита от измръзване е в близост до къщата или под навес.

lemon_tree_002

3. Поливайте обилно веднъж на всеки 7 до 10 дни през лятото. Младите  дръвчета може да се нуждаят от по-често поливане, докато не се  стабилизират.

4. Наторявайте веднъж на всеки 4 до 6 седмици от февруари до август.

5. Подкастряйте дърветата веднъж на година или две, за да изглеждат  поддържани и да растат правилно.

6. Защитете дърветата от измръзване ако се очаква температурите  паднат под -1 градус по Целзий.

7. Късайте плодовете само когато са достигнали пълния си размер и  наситен цвят. Времето, което е нужно да узреят зависи от сорта и  климата, в който се отглеждат.

Как да си отглеждаме кокичета

Запазено под (Растения/ Видове) by Admin on 05-03-2013

snow_drops_how_to

Кокичетата са цветя, които могат да растат както на места, където зимите са много студени, така и на места с умерен климат, но не обичат топлите зими.

Луковиците са малки, като често се продават още зелени или неизсъхнали. Те могат да изсъхнат много бързо, така че едва ли ще им е приятно да чакат със седмици, докато решите да ги засадите. Добре е да ги засадите веднага след като ги купите.

Кокичетата рядко боледуват или страдат от вредители - дори зайците и сърните няма да ги изядат, а повечето катерички и мишки ще ги подминат.

Понякога кокичетата не се размножават чрез семена в градината. Често се случва нови луковици да се появят като израстъци на основната. След няколко години туфата от луковици може да бъде доста гъста.

Ако изчакате момента, в който цветовете на кокичето увяхнат, но листата му продължават да са зелени и свежи, можете доста лесно да увеличите броя им. Просто изровете снопчето с цветя, отделете луковиците една от друга и веднага ги засадете на новите места, които предварително сте подготвили.

Ако не вали достатъчно дъжд се уверете, че поливате луковиците достатъчно, докато листенцата им не пожълтеят, а кокичетата не заспят.

snowdrops

Къде да засадим кокичетата?

Въпреки че спят под земята през топлите месеци, кокичетата обичат лятната сянка. Мястото, на което смятате да ги засадите трябва да е влажно, но с добре съхнеща почва, като най-добрият избор е да са под дърво или храст. Дори и сянката, образувана от Вашата къща ще е подходяща за тях. Засадете ги в групички от по 10, 25 или повече, за да изглеждат още по-красиви.

Луковиците заспиват през късната пролет и стоят така под почвата до следващата година. През лятото трябва да сте много внимателни – заради голата почва може да решите, че там няма нищо и без да искате да изровите луковиците и да засадите нещо ново на тяхно място. Така ще нарушите съня им.

За да избегнете подобни инциденти може да засадите през късната пролет около тях папрат или хоста. Така, когато се разлистят, ще запълнят празното място, където се намират луковиците на кокичетата.

Кога трябва да се садят кокичета?

Най-подходящото време за засаждане на кокичета е ранната есен. Трябва да сте бързи при покупката. Те ще бъдат достъпни за много кратък период от време.

Стkokichetaъпки:

1 - разкопайте почвата и наторете.

2 - смесете всичко хубаво, докато почвата стане еднородна.

3 - поставете луковиците на кокичетата с връхчето нагоре и дебелата част  надолу.

4 - засадете ги така, че да ги покрива много тънък слой пръст, на разстояние една от друга.

Можете да се радвате на кокичетата, дори и когато са откъснати. Поставете ги в малка вазичка, под която има огледало, така ще постигнете по-добър ефект.

Използвайки тази информация може да се наслаждавате на тези красиви ранно-пролетни цветя година след година.

Тагове