Жасмин

Запазено под (Градини, Интересно, Растения/ Видове) by Admin on 10-04-2013

Тагове :

Макар че има над 200 сорта жасмин, най-разпространени са 3 вида – жълт, бял и Японски жасмин. На височина може достигне до 3 метра като повечето от тях са бързорастящи лиани.

Могат да се увиват около други растения, да се насочат към огради, храсти или около артистични телени мрежи. Жасминът е използван години наред по различни начини. Не само че е красиво цвете, което си заслужава да се отглежда в градината, но и често се използва за украса на дамски дрехи или прически. Използва се и за ароматизиране на листата на зеления чай, за създаване на очарователни цветни сладкиши, а извличайки аромата, може да се направят етерични масла, които да бъдат както с лечебни свойства, така и използвани като афродизиак.

Като подарък жасминът може да се подарява при различни поводи и да има много значения. В Китай той се смята за символ на женското милосърдие. В други държави тези цветя символизират както благодат и изящество, така и чувственост и бодрост. Те са идеален подарък за тези, към които имате специално отношение, за тези, които се възхищават на богатите цветни аромати, и дори за тези, които са „нощни птици“, тъй като някои сортове отварят красивите си цветове и показват цялата си прелест нощем.

Отглеждане

Първото напояване трябва да се извърши веднага след засаждането, а последващите – през интервал от седем до десет дни.

Към стеблата на младите растения трябва да се прикрепи малка клечка или летва, която да им помогне да са по-стабилни.

Жасминът трябва често да се подрязва, за да се стимулира растежа.

Интересни факти за слънчогледа

Запазено под (Интересно, Растения/ Видове) by Admin on 09-04-2013

Тагове : ,

- Научното име на слънчогледа е Helianthus. “Helia” e Слънце, а “Anthus” – цвете.
- Слънчогледите са едни от най-бързо растящите растения. Те могат да достигнат височина от 2 до над 3 метра в богата почва за по-малко от шест месеца.
- Най-високият слънчоглед е отгледан в Холандия. Неговата височина достигнала цели 7.5 метра. Това се случило през 1986 година.
- Нужни са му от 90 до 100 дни след засаждането за да достигне пълно узряване.
- Бившият Съветски съюз отглежда най-много слънчогледи. Слънчогледът е националното цвете на Русия.
- Родината на слънчогледа е Северна Америка, където в миналото е използван от индианците за храна и масло.
- В наши дни използваме семената на слънчогледа за направата на растително масло, храна за птици и в някои хранителни продукти. Съдържат голямо количество калций, както и още 11 полезни вещества. В състава им влизат до 50% мазнини, но основната е линоловата.
- Един слънчоглед може да има до 2000 семена.
- Добре известен факт е, че слънчогледовата глава следва движението на Слънцето – феномен познат още като хелиотропизъм.
- В Съединените Американски Щати има повече от 60 различни сорта слънчоглед.
- Има два вида семена – черни и раирани. Растителната мазнина се прави от черните, като семената се пресоват. Тази мазнина е подходяща за готвене. Раираните се използват в производството на хлебни изделия.

Тагове