10-те най-ароматни цветя (част II)

Запазено под (Интересно) by Admin on 31-05-2013

Тагове : , ,

5. Момина сълза

Mалките бели цветчета, които имат форма на камбанки, излъчват невероятен аромат. Въпреки крехкия си вид те са здрави и са лесни за отглеждане. Може да ги посадите на сенчести места и да им се наслаждавате години наред. Единственото, което изискват е повече пространство, затова бъдете сигурни, че им го осигурявате. На върха на стеблото на момината сълза има малки клюмнали цветчета с къси дръжки, заобиколени от широки, лъскави, зелени листа, които достигат до 15 см дължина. От тези нежни цветя се получава красив малък букет.

4. Гардения

Рано през лятото този класически вечнозелен храст ражда цветя с дебели, бели и восъчни цветове, които излъчват опияняваща миризма, способна да ароматизира цяла градина.  Кръстено е на американския физик и ботаник Александър Гарден (Alexander Garden). Това изтънчено бяло цвете е вдъхновило създаването на някои парфюми, като едни от най-известните са Chanel’s Gardenia и Marc Jacobs Eau de Perfume.
Гарденията достига височина от 1,8 до 2,4 метра и ширина от 1,2 до 1,5 метра. Обича богата почва, лека сянка и често напояване. Податливи са на листни въшки, акари, белокрилки. Гарденията може да изисква малко повече грижи за да бъде здрава и да не бъде нападана от вредители, но богатият и сладък аромат си заслужава усилията.

3. Мирабилис („Нощна красавица“)

Прякорът на това прекрасно цвете идва от неговото специално ежедневно „изпълнение“ - цветът, който има формата на фунийка се разтваря късно следобед или привечер и стои така цяла нощ. Но не точният час е това, което кара цветчето да се разтвори, а спада на температурата в следобедните часове. Фунийката стои разтворена до следващата сутрин, когато слънцето затопли въздуха.

2. Жасмин

Богатият сладък аромат на жасмина (jasminium polyanthum) е направил този храст толкова популярен из целия свят. Родом е от тропическите топли региони. Етеричните масла които се извличат от него се използват за парфюми и ароматерапия, както и като афродизиак.
Има над 200 сорта жасмин. Жасминът е увивно растение, което достига височина до 4,6 метра и расте с около 60 см на година. Неговите бели и жълти цветове са основен източник на атарни масла (етерични масла), които се използват в много парфюми. Изсушените листа на Арабския жасмин се използват за направата на чай.

1. Роза

Дали “това, което зовем “роза”, ще ухае сладко под всяко друго име”? Този въпрос е вкарвал в размисъл любителите на поезията години наред. Но е добър въпрос и към градинарите. Изглежда, че ароматът на много от съвременните сортове, отглеждани от цветарите, бледнее пред старомодните градински рози.
Розите се делят на няколко класа. Първият включва обикновените рози с 5 венчелистчета. Вторият (старите градински рози) предлага деликатна красота и парфюм и са обикновено в бели или пастелни тонове. Съвременните рози имат пъстри и богати цветове, елегантни форми и едва доловим аромат който варира в зависимост от сорта. За да растат успешно розите изискват много слънчева светлина, често наторяване и подрязване, като за всичко това се отплащат с красота и опияняващ аромат.

10-те най-ароматни цветя (част I)

Запазено под (Интересно, Растения/ Видове) by Admin on 30-05-2013

Тагове : ,

Възхищаваме се не цветята заради красотата им, невероятния външен вид, безкрайните цветови гами, но има и такива, които са обичани заради невероятния им аромат.  Някои градинари дори садят цветя, които целогодишно радват сетивата им.

10. Плумерия


Плумерия (Plumeria) или още Франджипани (Frangipani) е познато на туристите като цветето от хавайските леи венци. Родом е от топлите тропически области - тихоокеанските острови, Карибите, Южна Америка и Мексико. Тези красиви цветя растат в няколко различни цвята – розово, червено, жълто и бяло, а по средата са „позлатени“.
Франджипани има ясно изразен тропически аромат, който е по-силен вечер, а цветовете са едно прекрасно допълнение към един букет.
Плумерията е растение, което може да се отглежда като храст или малко дръвче с дълги месести листа, стигащи до върховете на клоните. Техните цветове съдържат отровен млечен сок, който може да раздразни кожата. Дървото може да се използва за направата на различни музикални инструменти, съдове и мебели.

9. Сладък Алисум


Ароматът на алисума (lobularia maritma) е също толкова приятен колкото и името му. За щастие той е едно от най-лесните за отглеждане целогодишни цветя. Семената могат да се хвърлят директно върху почвата без да се покриват (повърхностен посев). Цъфтежът започва през ранната пролет и продължава до есента, независимо дали цветето е изцяло на слънце или на частична сянка. Алисумът има овална форма с плътни гроздовидни съцветия със сладникав аромат. С малко усилия и разходи, това растение ще Ви дари с един от най-силните аромати в градината. Макар че е ниско и близо до земята наситеният аромат се носи из въздуха. Семената не са скъпи, расте бързо и се саморазмножава.

8. Шоколадов космос


Любители на шоколада, това е цвете точно като за вас! Шоколадовият космос (cosmos astrosanguineum) е цвете, известно най-вече със своите уникални кафяви цветове, които имат лек  ванилов аромат, наподобяващ повечето шоколадови бонбони. Въпреки че мириса е интригуващ не се подлъгвайте да опитате отровните им цветове. Шоколадовият космос идва от Мексико и е тревисто многогодишно растение в по-топлите места и годишно в студените климатични области. На височина достигат между 30 и 90 см и предпочитат слънце пред сянка. Градинарите препоръчват групиране на 6 до 8 растения едно до друго за да се насладите на пълния аромат, който се засилва със затоплянето на летните дни.

7. Вистерия (Глициния)


В южната част на Северна Америка сигурен знак за настъпващата пролет е полъха на сладкия аромат на вистерията. Големите цветове наподобяват гроздова чепка и за различните сортове този грозд може да достигне до 91 см дължина. Лилавите или бели цветове ще паднат няколко дни след като цъфнат, затова се възползвайте докато можете релаксирайки под дървото и наслаждавайки се на приятния аромат. Вистерията обича да пълзи и да се изкачва нагоре, като добавя сянка върху перголи и беседки. Може също така да се катери по тях или да расте хоризонтално по земята.

6. Декоративен грах (Sweet Pea)

Известен с наситения аромат на цветовете си, декоративния грах се отглежда вече повече от 300 години. Разцветките са много различни – от червено и розово, до жълто  и бяло, плюс комбинации. На едно стебло има от едно до седем цветчета, всяко от които е около 51 мм широко. Декоративният грах може да достигне височина от 1,2 до 1,8 метра, макар че някои храстовидни разновидности не са много високи. Ако в района, в който живеете зимата е умерена декоративния грах може да бъде засаден през есента, в останалите случаи е добре да се засадят рано през пролетта. Ще имате възможността да се наслаждавате на цветята от пролетта до края на лятото. Не се влияят от летните горещини. Някои сортове не са ароматни, затова внимателно прочетете описанието към семената, които си купувате.

Как да поливаме растенията в градината

Запазено под (Градини, Грижи) by Admin on 30-05-2013

Тагове : ,

Без вода растенията увяхват и умират. Прекаленото количество вода обачe е също толкова вредно колкото и недостатъчното. Ако растенията се поливат твърде много или техните корени стоят дълго във вода те могат да изгният и да умрат от липса на кислород.
Балансираното поливане е като здравословната храна. Всичко трябва да се консумира в умерени количества. Снабдете растенията с достатъчно вода за да се развиват както трябва без да ги наводнявате.

Стъпки

Напояването включва малко повече усилия от пускането на пръскачка през ден,  въпреки че и това е по-добре от нищо. Обърнете внимание на следните съвети за да постигнете максимален успех.
Поливайте рано сутрин, когато все още е прохладно или вечер, когато почти няма вятър и загубата на вода чрез изпарение е минимална.
Избягвайте поливането на податливи на болести растения през нощта. Ако водата се задържи върху листенцата на растенията часове наред това може да стимулира гъбичните болести, които атакуват листата, пъпките, цветовете и плодовете. Растенията, които са податливи на листни петна, гниене на плодове, попарване на цветовете, е най-добре да се поливат сутрин, когато горещото слънце бързо ще изсуши водата по листата и ще предотврати появата на гъбички.
Повече вода ще е необходима, ако времето е горещо, почвата е песъчлива или растенията са засадени прекалено близо едно до друго.
Когато времето е хладно, растенията са на по-голямо разстояние, почвата е тежка и задържа повече влага в себе си,  ще е необходимо съответно по-малко вода.
Новопоникналите растения се нуждаят от повече влага, която помага на корените им да се стабилизират. Трябва да ги поливате по-често за да задоволите техните нужди.
Старите растения с големи и стабилни корени се поливат обилно, по-рядко. Влагата се  попива и достига дълбоко в почвата.
Поставете един дъждомер на открито в градината. Така ще разберете колко точно вода  поема всяка седмица. След всеки дъжд проверявайте количеството събрала се дъждовна вода вътре. Дъждомерите са разграфени и лесни за употреба. След проверката преценете колко още вода е нужна на Вашите растения.
Дъждомерите са полезни и в случаите, когато искате да проверите дали растенията са добре напоени от пръскачка. Тъй като някои пръскачки не разпределят водата равномерно (повече наблизо и по-малко надалеч) може да поставите няколко дъждомера на различни места в градината и да сравните количеството вода събрано във всеки един от тях. Ако разликите са значими местете пръскачките по-често или инвестирайте в по-ефикасен начин.

4 стъпки за създаване на уникален декор от клони

Запазено под (Интересно, Интериор, Направи си сам) by Admin on 23-05-2013

Тагове :

Декорирането на дома с елементи от природата не е новост, но тук ще Ви представим нещо малко по-различно от класическите аранжировки.
Голите клони са един поразителен, семпъл акцент към всеки декор. Ще Ви покажем стъпките една по една, от Вас остава само да излезете навън, да съберете нужните клони и след това да се насладите на резултата.
Декорирането с клони от квартала е удобен и евтин вариант.  Когато се комбинират със стъклена ваза се получава естествен и в същото време модерен декор.

1.  Разходка за вдъхновение
Започнете проекта излизайки на разходка. Отидете в задния двор, в парка или из квартала, като се оглеждате за клони по земята. Обърнете внимание на тези, които са с интересна текстура и форма. Клечки и клонки, които са пречупени по странен начин са това, което Ви е необходимо. Те ще предизвикат различни картини в съзнанието на всеки, който ги види.
Дълги и здрави клони са най-подходящите, но е хубаво да разнообразите в дължината. Разбира се преди да почнете да ги режете, помислете къде искате да ги поставите.
2.  Почистване
Измийте клоните с вода и препарат за съдове. Внимавайте да не свалите кората. Достатъчно е да паднат калта и мръсотията. Ако имате маркуч почистването ще стане много по-лесно, отколкото в мивка. Оставете клоните да изсъхнат на кърпа. Докато съхнат помислете как искате да бъдат аранжирани.
3.  Аранжиране
Аранжирайте в голяма стъклена ваза с размери 50-70 см височина и с диаметър около 30-40 см. Трябва да е достатъчно голяма за да издържи на теглото на клоните и да ги придържа да не падат.
Първо вземете най-големия и тежък клон и го поставете във вазата. Това ще бъде основата на Вашата аранжировка. След това може да поставите и останалите. Добавяйте по-малки и обикновени клони докато Ви хареса какво се получава. Огледайте получената аранжировка и се постарайте да има по-артистичен и интересен вид.
За друга, по-лесна подребда може да използвате само един клон. Необходимо е да е хубав, със запазена кора и капризна, необикновена форма. Трябва да бъде около 70 см. Поставете го под ъгъл в кръгъл аквариум и ще се получи семпла и красива скулптура. Ако все пак използвате прозрачна ваза, добра идея е да добавите малко камъчета, стъклени или дървени орнаменти за по-добър вид. Освен това те ще направят аквариума по-стабилен и ще предпазят клона от падане.
4.  Перфектното място
Сега трябва да решите къде да поставите аранжировката. Добре е да си пасва на цялостния интериор. Ще изглежда добре, ако е поставена на централно място, на странична масичка или върху скрина във всяка една стая. Възможно е дори да го поставите в кухнята, на острова, като по този начин се създава чувство за височина. По-малките аранжировки биха изглеждали добре в банята или антрето.
В интерес на истината тази декорация е толкова гъвкава и красива, че със сигурност ще я запазите през цялата година, сменяйки единствено мястото й в различните сезони. Лесно и евтино може да я доаранжирате когато пожелаете с нови клонки, за да запазите вида й нов  и свеж.

4 идеи за използване на готварска сода в градината

Запазено под (Градини, Грижи, Интересно, Растения/ Видове) by Admin on 10-05-2013

Тагове : ,

Готварската сода е продукт, който се използва по различни поводи вкъщи - почистване на фурни, освежаване на килими, сваляне боя. Но не всичко приключва с чистенето. Може да я използвате за ексфолиране на кожата на лицето, за избелване на зъбите и като дезодорант. Освен, че има безброй начини за използването й в дома, има и няколко, полезни за градината.

1. Направете спрей с който да лекувате или да предотвратите натрупването на брашнеста мана. Маната е заболяване за много растения като лилия, монарда (бергамот), циния. Тиквите и краставиците също са податливи.

Може да направите една бърза, лесна и изцяло естествена смес, използвайки готварска сода, вода и препарат за съдове.

Нужни са:

4 литра вода;

1 супена лъжица готварска сода;

1 супена лъжица растителна мазнина;

1 супена лъжица препарат за съдове;

Всичко това се смесва и се сипва в шишенце с пулверизатор. Растенията се пръскат веднъж седмично. Препоръчително е в облачни дни или след залез, за да се избегне изгарянето на листата.

2. Поръсете сода върху зеле (или други от семейство Зелеви) за да го предпазите от гъсеници.

Ако тези малки зелени червейчета превръщат вашите зелки и броколи в швейцарско сирене опитайте следното: разбъркайте смес, състояща се от 50/50 брашно и сода и поръсете с нея растенията, които са налазени от гъсениците. Те ще поглъщат от сместа докато ядат листата и ще умрат след ден. Повторете, ако е необходимо.

3. Поръсете сода във фугите по тротоара, за да предотвратите появата на плевели. Изсипете или просто поръсете тънка ивичка готварска сода върху фугите на тротоара и по пукнатините в двора. Содата ще унищожи всеки плевел, който вече се е появил и ще спре появата на нови.

4. Убийте и пълзящите плевели (Дигитария).

Пълзящите плевели могат да са много неприятни. Забелязват се най-често из двора или в самата градина. Може да се отървете от тях, използвайки сода. Просто ги полейте с вода, след което ги посипете със содата. Плевелът ще започне да умира до 2-3 дни. Опитайте се да бъдете максимално внимателни, тъй като содата може да попадне върху тревата или някое близо засадено растение, ако се прекали с количеството й.

Тагове