Сандъци за прозорци

Запазено под (Растения/ Видове) by Admin on 16-07-2013

Избиране на подходящ съд
Достъпни са сандъчета за прозорци от различни материали - дърво, пластмаса, мед, желязо, керамика, теракота, камък и фибростъкло. Ако прозорецът, на който смятате да поставите сандъчето с цветя е на слънце по цял ден избягвайте металните и тези сандъчета, оцветени в тъмни цветове, защото по този начин ще се нагреят и ще сварят корените на растенията. Стандартното сандъче за прозорец е с дължина от близо 90 см. Когато си избирате съда трябва да внимавате да не е по-тясно от 10 см. Тези, които са по-тесни не изглеждат толкова пищни и трябва да се поливат постоянно. Най-добрият избор се прави след като се знаят размерите на прозореца. Сандъчето трябва да бъде не повече от 25% от височината на целия прозорец (20, ако прозорецът е много малък). Сандъчето трябва задължително (като всяка саксия) да има дупки на дъното, като всяка една трябва да е с диаметър не повече от 1,3 см и на разстояние 15 см от съседна. Ако няма такива дупки, ще се наложи Вие да ги пробиете. След това ги покрийте с филтри за кафе, като по този начин ще се задържи пръстта от падане.

Аранжировка. Ако се чудите как да съчетаете различни видове цветя следвайте тази проста формула: изберете едно растение, което расте нагоре (трева, здравец или някакви други цветя, които имат дълги и тънки стебла); едно, което пълзи надолу (бръшлян, мащерка, лобелия) и едно храстовидно, което да поставите в средата (петуния, декоративен пипер, импатиенс). Ако все още има място в сандъчето, може да добавите и 4-ти вид - такова растение, което контрастира по цвят, форма, вид, листа с остраналите в кутията.
Ако сандъкът стои почти цял ден на слънце ще се наложи да го поливате с вода и сутрин и вечер. Поливайте до тогава, докато водата не започне да излиза от дупките и не си мислете, че щом е валял дъжд растенията са напоени. Ако цветята увисват докато са изложени на слънце и се повдигат на сянка, или след залез, значи имат нужда от повече вода. Опитайте се да запазите почвата влажна, тъй като, ако веднъж торфът изсъхне, ще спре да поема водата, дори ще я отблъсне, като става почти невъзможно да се напои отново.

Мулч. Мулчирането на почвата в сандъчето помага за задържането на влагата и придава един завършен вид. Каквото и да използвате, не забравяйте да напоите старателно растенията преди да сложите мулч, защото той играе ролята на бариера и ще задържи водата на повърхността. Проверявайте периодично състоянието на водата в сандъчето. Трябва да е достигнала до пръстта без да излиза над мулча. Използвайте ситно настъргана кора или мъх.

Наторяване. Почвените смеси не осигуряват достатъчно хранителни вещества на растенията за да виреят цял сезон. За да ги запазите здрави и да могат да растат правилно наторявайте ги на всеки 2 седмици с емулсия от водорасли или риба, разредена на половината на това, което е необходимо за градини.

Мъртви цветя. Мъртви и разлагащи се цветя, стебла и листа може да са източници на гъбички, затова ги отстранявайте веднага щом ги видите.

Факти за бегонията

Запазено под (Растения/ Видове) by Admin on 15-07-2013

Бегонията произлиза oт Централна и Южна Америка, като някои от сортовете са се зародили в други тропически и субтропически региони. Представляват група от треви, храсти или лозя, като обикновено растат в компактен вид.

Достигат височина от около 15-22 см. Има три вида бегонии: Грудкови, Бордюрни и чести трайни насаждения. За момента вторият вид са най-разпространени. Към тях принадлежат Fibrous Begonias, Wax Begonias and Everblooming Begonias.

В зависимост от вида може да се открият в следните цветове:  червен, бял, розов или в жълт.
Според някои хора бегонията символизира страх и се смята, че когато се подарява на друг човек това е предупреждение да внимава и да се пази. От друга страна символизира човек с тиха и почти невинна природа. Kато подарък тези цветя често се дават на артистични хора, хора на изкуството или деца, заради неопетнената им красота и всички измислени значения. Могат да се добавят към традиционни букети, като единично цвете или във висящи саксии. За по-ексцентричен вид може лесно да направите оригами (като листа на бегония) и да ги добавите към вече аранжиран букет или просто към единично цвете.

Бегонията се среща целогодишно. То не обича студа през пролетта и есента. Поставете ги в саксии, висящи кошници или в градината, но след като е отминал риска от застудяване.
Грижи. Растат най-добре във влажна почва.Трябва да се засаждат в повдигнати легла, големи саксии или в добре обогатена пръст. 15-20 см мулч от секвоя върху почвата, мухъл от дъбови листа или друг тип хумус, вкарани в почвата ще направят чудеса.

Органични саксии от вестници

Запазено под (Направи си сам, Растения/ Видове) by Admin on 08-07-2013

Това е един чудесен начин да направите сами органични саксии за Вашите цветя или други растения. Крайните продукти (саксиите) са идеални за малки растения. Могат да се сложат много близо една до друга, и когато самото растение е готово за засаждане го поставяте в пръстта заедно с импровизираната саксия. Вестникът постепенно ще се разгради в почвата.

По магазините могат да се намерят различни пособия, които да послужат за направата на такава саксия. Това е и един лесен и удобен начин да използвате неща, които вече имате.

Необходими са:

- вестник;

- стъклена бутилка;

- ножици;

- пръст;

- (семена).

Използвайте бутилката като линия, за да прецените къде точно да отрежете вестника. Може да отрежете няколко странички наведнъж.

Увийте страничка от вестника около бутилката както е показано на снимката.

Сгънете хартията около дъното на бутилката за да оформите и самото дъно на саксията. В този случай по-полезни ще са бутилките с леко вдлъбнато дъно.

Следващата стъпка е изравняването му.

Махнете саксията от бутилката. Когато погледнете вътре ще видите, че вестникът е леко повдигнат. С пръсти го натиснете надолу докато се изравни.

Напълнете я с пръст.

Това ще я направи стабилна. Без пръстта тя ще се разпадне след няколко секунди.

Последни стъпки: посадете си подготвените семена, полейте с вода и се постарайте да запомните в коя саксия какви семена има… или си направете забавни картончета с имена.

Полезно за семената ще е поставянето на малките саксийки близо една до друга. Така ще се осигури благоприятен климат за растежа им.

Подходящи цветя за градината през лятото

Запазено под (Градини, Грижи, Растения/ Видове) by Admin on 01-07-2013

Тагове : ,

Само най-издръжливите растения могат да оцелеят през дългите и горещи слънчеви дни на лятото. По-надолу ще Ви покажем 4 от най-красивите и очарователни цветя подходящи за летния сезон.

Гилардия (Gaillardia x grandiflora ‘Goblin’)
Цъфтене: от юни до август
Размери: 30 см височина и около 46 см ширина
Цвят: червен, жълт, кафеникав
Желана слънчева светлина: постоянна
Гилардията е трайно издражливо растение, като тази издражливост идва от родината, от която идва и самото цвете -
западните части на Северна Америка. Може да оцелее в горещини, в суха почва, бедна на минерали и тор и дори в
морски условия. Продължителността на живота е индивидуална за всяко цвете. Някои от тях може да умрат след 2 години,
други може да живеят много повече. В студени региони, където вали сняг, слой листа от мулч ще помогне и предпази
цветето от измръзване. Цветовете на гилардията са с диаметър около 7-8 см. В центъра са пурпурно кафяви, а венчелистчетата са оцветени богато в червени цветове, преливащи в златисто жълто. Гилардията започва да цъфти през юни и продължава през цялото лято. Ако посадите това цвете в богата, влажна и глинеста почва, това може само да му навреди. Най-добре е да се отглежда вкъщи в бедна на минерали и тор почва. Единственото което му трябва е добро напояване.

Червен валериан (Centranthus ruber)
Цъфтене: от края на юни до август
Размери: около 90 см височина и 90 см ширина
Цвят: варира от лилаво-розово и червено-лилаво до силно червено.
Желана слънчева светлина:  от пълна светлина до частична сянка
Ако всички многогодишни растения бяха толкова лесни за отглеждане като червения валериан, бихме могли да ги засадим
в градина и напълно да забравим за тях. Стотици малки цветенца разположени накуп образуват ефектни главички в края на месесто зелено стебло. Цветята имат приятен, но не особено силен аромат, а цветните главички ще издържат цяла седмица, дори и когато са отрязани и поставени във ваза вкъщи. Червеният валериан успява да процъфти в почти всяка пръст и атмосферни условия, като изключваме влажна и блатиста почва.

Жълтичка (Coreopsis verticillata)
Цъфтене: от юни до застудяване
размери: на височина достига до 60 см, а на ширина до около 45 см.
Цвят: бледо жълт
Желана слънчева светлина: от постоянна светлина до частична сянка.
Първото нещо, което се забелязва, когато погледнете цветето е красивия, бледо жълт цвят на неговите широки, приличащи на маргаритки венчелистчета. Цветът му се вписва с всичко друго в градината. Цветовете са чисти и спретнати, с тъмен златист център и се намират на върха на жилави стебла, като стоят там от юни до момента на измръзване.
В добавка към звездообразните цветове, Жълтичката има ситна, папратовидна, конецообразна зеленина. Като се има предвид
всички големи широколистни растения в градината, голямо облекчение е да имаме всички тези звездообразни цветя, които  да контрастират ярко. Не се притеснявайте относно пръстта, в която ще засадите жълтичката. Може да бъде не толкова богата на минерали и  дори да се полива добре то ще продължава да е жадно. Цветето ще продължи да цъфти и да бъде красиво, затова не трябва да се притеснявате от честото поливане през лятото.

Лавандула (Lavandula angustifolia)
Цъфтене: от юни до август
Размери: височина и ширина - около 45 см.
Цвят: тъмно син и лилав
Жeлана слънчева светлина - постоянна
Има компактна форма и размери. На височина достига до 45 см. Лавандулата е издражливо растение, което може да расте и в суха почва, но прекалено влажност е враг, особено ако расте на места със студени и влажни зими.

Тагове