Делфиниум (Ралица)

Запазено под (Градини, Растения/ Видове) by Admin on 26-08-2013

Името на цветето идва от латински “Delphis“, което означава “делфин” и от формата на неговия цвят, наподобяващ глава на делфин. У нас носи името ралица. Делфиниумът е част от сем. Лютикови (Ranunculaceae) и наброява над 300 вида едногодишни и многогодишни растения. На височина може да достигне от 10 см до над 2 метра. Листата са мъхести, разположени на къси дръжки.


Цветовете, в които се среща делфиниума са най-често в ярки, кремаво бели, нежно розови, и в прекрасна комбинация от синьо и лилаво. В много редки случаи могат да се срещнат и сортове в шокиращи цветове като червен, оранжев и жълт, но това е възможно, ако са отгледани в градини и са специално създадени.

Най-често използваният вид делфиниум е staphisagria. Смята се, че помага при лечение на някои болести и при възпаление на репродуктивната система, както и помага при умствени и остри респираторни заболявания.

Тези цветя могат да се използват при борба с вредители, като например въшки. Имат лечебен ефект след ужилване от скорпион. Твърди се, че делфиниумът символизира добросърдечност и божествени качества. От друга страна символизара лекомислие, забава и чувство за хумор.

Делфиниумът е зимоустойчиво растение и позволява да се отглежда на открито в градините. Повечето видове от делфиниума са целогодишни, срещат се най-много в сини и лилави разцветки, като по-рядко в розови, бели или жълти. Във ваза издъжа от 7 до 14 дни.

Лизиантус (Еустома)

Запазено под (Грижи, Растения/ Видове) by Admin on 22-08-2013

Тагове : ,

Лизиантус, част от семейство Тинтянови (Gentianaceae), е познат вид най-вече заради разнообразието от цветове, в които се среща - особено в синята гама, и продължителния му живот във ваза.

Двойният ред венчелистчета напомня на роза или божур, докато единичният наподобява лале или мак. В зависимост от различните сортове, лизиантусът цъфти в няколко цвята – от светлите нюанси на бяло и розово чак до тъмните и богати нюански на синьо и лилаво. Според любителите на цветя, лизиантусът има различна символика, затова се подарява и при различни поводи – например може да бъде подарено в знак на признателност, може да бъде романтичен подарък, тъй като символизира дълбоки чувства и привързаност, може също така да е знак за Вашето възхищение към близък и отзивчив приятел.

Лизиантусът има 4 широки, разрошени и нежни венчелистчета и овални листа. Цветовете му са най-често бял, светло и тъмно розов, бледо лилав и тъмно лилав.

Лизиантусът е целогодишно цвете. Срещат се с единични, двойни и тройни редове венчелистчета в бял, червен, лилав, розов и син цвят. Ако се грижите добре за тях, отрязани цветя ще издържат във ваза и няма да увяхнат до 7-12 дни.

Преди да го поставите във вазата отрежете стеблото под вода и махнете най-долните листа. Дръжте го далеч от плодове и други продукти, произвеждащи етилен. Използвайте храна за цветя, купена от специализиран магазин.

Чери домати

Запазено под (Грижи, Направи си сам, Растения/ Видове, Стайни растения) by Admin on 20-08-2013

Тагове :

Харесвате идеята сами да отглеждате това, което ядете, но се притеснявате, че не се справяте добре в градината? Вземете саксия, разсад за чери домати и се убедете сами колко лесно е градинарството. Дори и да засадите само едно растение, то ще произведе достатъчно количество малки плодове.

Необходими са ви:

- 1 корен от чери домати;

- поддържаща мрежа за домати, която им помага да растат нагоре;

- 1 пакет с органичен почвен микс;

- 4-литрова пластмасова кофа.

Предлагаме ви да използвате пластмасови кофи, защото са евтини и здрави. Има много видове саксии, но тези които ще са най-подходящи трябва да са с обем приблизително 4 литра. Кръгла 4-литрова саксия за цветя има размери 30 см височина и 30 см диаметър в най-широката част.

За незапознатите, мрежата за домати е точно това, което си представят – телена мрежа, която се поставя около растението, за да го придържа и помага да расте нагоре. В зависимост от сорта чери доматите могат да достигнат височина до 3 метра. Избягвайте мрежите, които изглеждат така, сякаш са от пластмаса. В повечето случаи това е винил, токсична пластмаса, която в допир с растението може да предизвика появата на нежелани вещества в плодовете.

Пробийте дупки с диаметър около половин до 1 см по ъглите на дъното на саксията, както и няколко в центъра, за да може да се изтича по-лесно излишната вода. Ако сте си купили саксии с готови дупки може да пропуснете тази стъпка.

Изберете място, където да поставите саксията. За най-добър резултат растението трябва да е на директна слънчева светлина поне 8 часа на ден. Корените може и да са на сянка. Може да пропуснете мрежата за домати и да спестите малко пари, ако имате пространство на терасата или парапет, който може да придържа растението.

Ако все пак решите да използвате мрежа трябва да я забиете в пръстта. Покрийте местата с още малко пръст, така че мрежата да е забита на около см под повърхността и нивото на почвата е еднакво навсякъде.

Изкопайте малка дупка в центъра на почвената смес, която сте приготвили за доматите. Внимателно преместете растението от оригиналната саксия (освен, ако не е саморазграждаща се) и го засадете достатъчно дълбоко в дупката, като само най-горните 4-6 листа да са над почвата.

Поливайте на всеки 2-3 дни, като се стараете да поддържате почвата равномерно влажна. Ако е прекалено горещо, поливайте всеки ден. Веднъж седмично наторявайте, както е указано на опаковката.

Когато растението порасне, листата ще започнат да излизат през дупките на мрежата. Бутайте ги навътре, за да не клюмне на една страна.

Повечето чери домати започват да цъфтят месец след като се посадят. Ще видите как се появяват цветове, последвани от малки зелени плодове. След няколко седмици узряват и могат да се откъснат. Един узрял домат лесно ще се откъсне от стеблото. За по-добър резултат е желателно всеки ден да късате от тях. Ако имате късмет растението ще продължи да ражда плодове докато стане студено. Ако неочаквано се застуди увийте около и над мрежата стар чаршаф. Така още известно време ще събирате реколта.

“Градина” в буркан - I част

Запазено под (Градини, Интересно, Направи си сам) by Admin on 19-08-2013

Тагове :

Терариумите са лесни за създаване и не изискват много поддръжка. Най-подходящи са бобените зърна, семена на различни подправки, лук, и сладки картофи, които нетърпеливо ще пораснат, но няма да стават за ядене.

Лесно е да започнете. Водата и слънчевата светлина, които са необходими, идват от природата. Жегата във Вашия дом ще достави необходимото количество топлина (това означава, че градината Ви ще расте, независимо от сезона). Другите неща, които ще са Ви нужни вероятно са Ви под ръка: памук или хартиени кърпи за ръце, стъклени или пластмасови буркани и кутии.

Отглеждане на боб и леща

Бобените зърна са семена, и въпреки че не изглеждат живи, са. Те просто “спят” докато водата и слънчевата светлина не ги събудят. Поставени върху влажна хартиена кърпа за ръце в затворен стъклен буркан, зърната поемат влагата, набъбват и отварят външната си обвивка. Стъкления буркан позволява проникването на светлина, а капакът пази хартията от изсъхване. Скоро се появяват корени, филизи и 2 малки листенца, наречени котиледони. Котиледоните съхраняват хранителни вещества, необходими за растежа на растението. В последствие те увяхват, като на тяхно място се появяват истински листа, които поемат необходимите слънчева светлина, кислород и вода.

Напоете хартиена кърпа за ръце с вода докато стане влажна, но не подгизнала. Поставете я в стъклен контейнер (за боба може да се използва кутия за подправки, а за лещата бурканче от сладко). Изсипете около една дузина изсушени семена боб и леща. Покрийте буркана и го поставете на място с непряка слънчева светлина, където няма да му е нито много горещо, нито много студено. Растението ще си извие листата в посока на светлината. Ако искате да расте право нагоре въртете буркана ежедневно.

Очаквайте да видите филизи до 5-10 дни.

Поставете различни видове бобени зърна в буркана – например черен боб, бял боб и сравнете колко бързо растат различните сортове.

Как да се грижим за каучуково дърво

Запазено под (Грижи) by Admin on 16-08-2013

Тагове : ,

Фикус еластика (Ficus Elastica) са големи дървета, които достигат височина до 15 метра. Когато се запознаваме с начина на отглеждане на това дърво трябва да запомним няколко важни неща. Не се изискват много грижи, както повечето от вас биха предположили.

Вземете си младо растение. Това ще му помогне по-бързо и лесно да се адаптира към средата, отколкото ако си вземете вече пораснало.

Светлина и напояване

Когато става дума за грижи за фикуса, както и при всяко друго растение, правилният баланс между светлина и вода е решаващ. Можете лесно да контролирате количеството светлина и вода, което получава. Но не трябва да се прекалява с нито едно от двете.

Светлина

Каучуковото дърво се нуждае от ярка светлина, но предпочита непряка слънчева светлина, и в никакъв случай с висока температура. Някои хора препоръчват да се постави близо до прозорец, който има прозрачни завеси. Това позволява навлизането на много, но не прекалено, светлина.

Вода

Фикустът се нуждае и от добре балансирано напояване. По време на вегетационния период почвата в саксията трябва да се поддържа влажна. Също така добра идея е да се избършат листата на растението с влажна кърпа или да се напръскат с вода. Ако прекалите с водата, листата ще пожълтеят, ще изсъхнат и ще почнат да падат.

През спящия сезон ще се нуждае от напояване веднъж или два пъти в месеца. Ако листата почнат да клюмват, но не падат, увеличавайте количеството вода постепенно, докато не започнат да се изправят отново.

Тагове