Как една градина може да изглежда по-голяма

Запазено под (Градини, Направи си сам, Техника) by Admin on 22-11-2013

Тагове : , ,

Човешкият мозък е великолепен орган. Той приема сурова информация, събирана от сетивата, филтрира безполезния боклук, идентифицира важни данни и да ги компилира във възприятия за света около нас. Това наистина е невероятно, ако се замислиш. О, чакайте… вие не може да го направите без мозъка си!

Мозъкът може да бъде измамен в три измерения чрез илюзии, които променят възприемането на пространството. По-конкретно, мозъците на вашите приятели и съседи могат да бъдат заблудени, предполагайки, че вашият малък двор всъщност е сравнително голям. Как може това да се случи? Мозъкът използва знаци, като относителната скорост на движение и перспективата за да изгради нашето възприятие за триизмерното пространство.

Можете да използвате този вид измама във ваша полза. Ако сте обременени с един мъничък градински двор и размерът има значение за вас, ние имаме малко, но добри идеи, които ще са ви от полза. Нека започнем.

Използвайте цветовете мъдро

Замисляли ли сте се някога защо хората отглеждат растения за забавление? Най-основателната причина може би е заради цветовете, които раждат. Използвани мъдро, цветовете може да ни направят услуга като направят двора или градината ни да изглеждат по-големи.

Топлите цветове като червено, жълто, кафяво и оранжево имат интересен ефект върху човешкия мозък. В резултат ние сме привлечени от тях. Обратно, студените цветове като синьо, зелено, розово и лилаво се отдалечават и визуално се сливат с пейзажа.

Засаждаки цветя с топли цветове в близост до центъра на двора (това обикновено е около къщата), привличате вниманието към него. Поставяйки цветя в студени цветове по границите на двора ще се създаде илюзия за разстояние и в резултат дворът ви ще изглежда много по-голям.

Структурата е ваш приятел
Подобно на цветята, голямо значение за създаване на илюзията за пространство има и текстурата на растенията. В това отношение те се делят на 3 категории - фини, средни и едри. Тези разграничения са базирани на начина, по който светлината се отразява върху растението. Цветя и растения от първия вид, с много малки листа, отразяват много повече светлина и визуално образуват една “въздушна дупка”. Едрите дървета с широки листа образуват много дупки, в които сенките контрастират ярко със светлината. Този тип растения също като цветята в топли краски хващат окото. Фините растения, подобно на студените цветове, привличат по-малко визуално внимание, а това ги кара да избледнеят и да изглеждат отдалечени.

Чрез създаването на една визуална линия от растения с по-малки и фини листа далеч от фокуса на градината и струпване на по-груби в средата може да създадете едно погрешно впечатление за разстояние и така окото на наблюдателя ще бъде заблудено.

Не винаги разширяването на границите на двора или градината означава да увеличим площта, на която да засадим нови цветя. Човешкият мозък определя дадени граници и в зависимост от височините пред него.

Мислете за височината

Чрез добавяне на визуални знаци, които привличат окото нагоре, може да направите един пространствено ограничен двор по-голям. Дърветата са отличното допълнение, което ще внесе необходимата височина в градината. Трябва много да внимавате при избора им. Всяко дърво след като порасне има различна форма на короната - овална, кръгла, конусовидна, различни листата и различна височина. Някои от тях ще растат толкова настрани, колкото и нагоре, а това е нещото, което трябва да избягвате, ако имате малък двор. При добавяне на височина в малко пространство, търсете растения, които са изправени и с овална форма. Те ще заемат плътно отреденото им място без да пречат. Вечно зелени храсти като кипарис, или широколистни дръвчета като канадският церцис ще порастнат достатъчно високи.

Ако следвате правилно стъпките и сте внимателни при избора, ще се наслаждавате на една видимо голяма градина, без да се лишавате от необходимото ви пространство.

Модерна градина

Запазено под (Градини, Интересно, Мебели) by Admin on 20-11-2013

В случай, че се интересувате от модата при мебелите за градина, не е нужно да се ограничавате само с такива, направени от метал и стъкло. Всъщност може да използвате най-различни материали в топли цветове.

Сфера
1

Една от най-интересната мебел, която можете са сложите в градината си е диван във формата на сфера. В повечето случаи този тип мебели се правят от дърво или друг естествен материал – бамбук. Най-добре ще е към дивана да има бели възглавнички.

Люлеещ се стол

Почти задължително е да се сетите за нещо по-специално. Например бихте могли да помислите за люлеещ се стол във формата на яйце. Отново нещо много важно – трябва да е с бели възглавници.

Маса за хранене

Когато говорим за модерно обзавеждане за градината не трябва да забравяме да споменем и масата за хранене. Добавете и четири до шест стола. Може да използвате тази маса при различни поводи.

Легло

Хората, които се стараят да са в крак с модата в обзавеждането на градини трябва да помислят и за дневно легло или кушетка. Често е в тюркуазен цвят, има допълнителна опора за краката, която може да се използва и като допълнително място за сядане. Най-хубавата част е, че леглото и подложката за крака са с взаимно съчетаеми форми.

Мебели, образуващи кръг

Ако се интересувате от модерно обзавеждане, сигурно вече сте обмислили вариант за закупуване на диван, който е във формата на полукръг. Може да си вземете 2 дивана с такава форма и кръгла масичка, която да поставите в средата. Има специални маси, които позволяват да се запали огън върху тях.

Има много идеи за обзавеждане на градината с модерни и красиви мебели. Но най-важното е да намерите такива, които ще се вписват с цялостния вид на двора и ще ви карат да се чувствате уютно.

Градински мебели

Запазено под (Мебели) by Admin on 15-11-2013

Тагове : ,

Кой не харесва времето прекарано на спокойствие в градината? Векове наред това е доставяло голямо удоволствие на хиляди хора. Първите градински мебели са използвани от древните римляни в Помпей.

В наши дни много от нас предпочитат сами да си изработват мебелите, но обикновено се доверяваме на професионалисти. Те от своя страна знаят повече, затова ние ги помолихме за съвет, а те ни казаха кой вид мебели е най-подходящ за градината и двора. Както знаете трябва да сме много внимателни с материалите, които избираме. Градинските мебели трябва да са много издръжливи, защото ги използваме на открито. Трябва да са достатъчно здрави, за да понесат лятното слънце, силния дъжд и тежката зима.

Най-купуваният и използват градински сет се състои главно от маса, 4 или 6 стола и голям чадър (паросал). Професионалистите също са на мнение, че това е най-подходящият комплект.

Пейки, масички за пикник, люлки, различни осветителни тела са други много предпочитани допълнения. Ако добавите и различни по големина и форма камъни, метални или пластмасови декорации, фигурки, обработено дърво, градинският кът ще стане още по-уютен. Осветлението е последната стъпка. Допълнете мебелите с осветление по ваш вкус!

Ето няколко снимки, които могат да ви дадат добри идеи за обзавеждане на двора или за подмяна на старите мебели:

Тагове