Полезна ли е бирата за градината?

Запазено под (Интересно) by Admin on 19-12-2013

Една студена бира след тежкия работен ден може да ви освежи и да утоли жаждата ви, но дали е полезна и за растенията? Идеята за използването й е на лице от известно време, може би дори още от както съществува бирата, но въпросът е може ли да накара растенията да растат или това са просто бабини деветини.
Две от съставките на бирата - маята и въглехидратите са основателна причина да се смята, че поливането с бира е от полза на градината. Освен това бирата е съставена от около 90% вода, а растенията се нуждаят от нея, затова е логично да се смята, че напояването с бира е добра идея.
От друга страна това удоволствие може да ви излезе малко скъпо, дори и да не използвате вносна бира. Обикновената престояла вода все още е от най-добрите (и най-евтините) варианти за напояване, макар че се твърди, че добяването на малко сода ще ускори растежа на растенията.
Що се отнася до използването на бира в двора, в интернет се срещат различни препоръки - например да я смесим с бебешки шампоан, амоняк, царевичен сироп и да поливаме с пръскачка, а не директно с маркуч. Амонякът служи като източник на азот, бирата и царевичния сироп като тор, а шампоанът като сърфактант за намаляване на водоустойчивостта. Всичко това звучи малко като проект на студенти, които се чудят какво да правят с останалата от последния купон бира.
Въглехидратите в бирата са известни като прости захари.  Всеки, който е виждал човек да пие огромни количества бира и има така нареченото “бирено коремче”, вероятно се досеща, че тези видове въглехидрати не са по-добри за растенията, отколкото за хората. Растенията обаче използват сложни въглехидрати, затова бирата не е препоръчителна.
Тук идва и маята, която се използва при създаването на бирата. Защо хората смятат, че тя е  полезна за растенията е загадка. Маята е концентрирана маса от дрожди от вида Saccharomyces cerevisiae. Когато добавяте тези гъбички в почвата около растенията (например, когато използвате бира като тор), гъбичката започва да расте. Растежът й най-често се съпровожда от неприятна миризма, и не помага в храненето на растението изобщо. Просто си мирише.
В края на краищата стигаме до извода, че използването на бирата върху растенията е ненужно и скъпо, а вероятно и миризливо. Ако все пак трябва да използвате отстатъците от бирата за нещо, охлювите я намират за неустоима и ще пропълзят в купа с бира, поставена в двора, където ще се удавят. Това е добър органичен разтвор, с който ще помогнете на градината ви да се отърве от нежеланите охлюви.
Бирата може да се използва успешно в други сфери. В готварството се използва за марината за месо, за правене на хляб, в супи и яхнии. Може да се използва за премахване на петна, за почистване на бижута, овлажняване на кожата.

Зимни грижи за пасифлора (страстниче)

Запазено под (Растения/ Видове) by Admin on 13-12-2013

Може да си посадите пасифлора в двора през пролетните и летните месеци, или в саксия, която да приберете на топло през зимата.
Независимо от това, което правите, ще дойде момент, в който ще си зададете въпроса: “Нормално ли е листата да падат през зимните месеци?”. Всъщност това е така и дори е знак, че растението преминава в летаргия и ще е така през цялата зима. Зазимяването на страстничето не е толкова сложно, колкото си мислите. Може без проблем да ги “приспите” като ги поставите  на тъмно и студено място. Друг вариант за зазимяване е да ги оставите на студено, но да достига малко светлина, или просто да ги пренесете вкъщи, което за тях ще е само смяна на мястото и ще продължат да цъфтят все едно нищо не се е случило.
Както по-горе казахме, зазимяването не е голяма философия. Може да ги оставите да презимуват на топло в близост до голям слънчев прозорец или френска врата. В грижите за увивното растение влиза и редовното поливане, като по този начин го държите активно. Лишавайки го от вода го оставяте да заспи. Пренесени на закрито, цветята не изискват много грижи.

В състояние на латентност, когато са на студено и тъмно място, листата им почват да падат. Така ще е през всички студени месеци. В това състояние трябва да се полива само веднъж в месеца.
Ако решите да го оставите да цъфти трябва да въртите саксията на 2 седмици, за да поема еднакво слънчевата светлина. Друго, за което трябва да се помисли е влажността, тъй като в закритите пространства въздухът е по-сух.
Когато пролетта се завърне може да ги изкарате отново навън, но не очаквайте веднага да се събудят. Зазимяването е отнело директната слънчева светлина, затова трябва бавно и постепенно да аклиматизирате пасифлора.
След като отмине студения период и цветята се съживят отново, и след като сте ги пресадили в двора, ще започнете да се чудите колко време ще отнеме преди да се появят плодовете. Страстничето цъфва към средата на юни, а плодове се забелязват месец след това.
Сега знаете, че може да защитите страстничето през студените зимни месеци като го вкарате на топло в дома си и по този начин ще му се наслаждавате по-дълго. Те ще заспят, но през пролетта ще са още по-здрави, по-красиви и с повече цветове.

Как да запазим коледното дръвче свежо за по-дълго

Запазено под (Растения/ Видове) by Admin on 10-12-2013

Грижите за запазването на едно коледното дръвче свежо не са много сложни, но трябва да се следват няколко специфични стъпки. Ако правите всичко, както е описано по-долу, дръвчето ще издържи много по-дълго от обикновено. Нека видим и самите стъпки:
1. Увийте дървото при пренасянето му към дома
Много често по-големите дървета се пренасят отгоре на багажника на колата. Без да е покрита по някакъв начин елхата може да бъде изсушена от вятъра.
Първата стъпка за запазване на коледното дърво е да го покриете, като по този начин ще го предпазите от силния вятър по време на транспортирането.

2. Подрежете стеблото
Когато започнете да полагате грижи за коледното дърво, не забравяйте, че всъщност то е едно голямо отрязано цвете. Ако не сте си го отсекли сами, а сте го купили, шансовете да е стояло навън с дни, а дори и седмици са големи. Напоителната система на дървото вече e запушенa. Отрежете не по-вече от 0,5-0,6 см от стеблото ще премахне изсъхналата основа и така дървото отново ще може да поема вода. Може да отрежете и повече, ако дървото ви се струва много високо.

3. Напояване на коледното дърво
От съществено значение за поддържането на елхата жива, дори и след като е отсечена е напояването. Стеблото трябва да остане влажно.Уверете се, че в поставката, в която смятате да стои дървото има вода. Ако сте забравили, за повечето дървета няма да е проблем, стига в следващите 24 часа да успеете да го напоите. Коледното дърво ще остане свежо за по-дълго време, ако се сетите да направите това веднага. Използвайте обикновена вода. Изследванията показват, че чиста вода без добавки е много по-подходяща. Проверявайте съда по 2 пъти на ден. От голямо значение е винаги да е пълен.

4. Изберете подходящо място
Друго много важно условие за по-дългото оцеляване на коледното дръвче е изборът на подходящо място във вашия дом. Трябва да се постави далеч от отоплителни уреди и да не е на място със студени течения. Логично, постоянната топлина и променливите температури могат да ускорят изсъхването на дървото. Освен това трябва да избягвате места, където то ще бъде подложено на директна и силна слънчева светлина. Слънцето също може да ускори процесът на увяхване.

Популярни коледни растения и цветя

Запазено под (Интересно) by Admin on 06-12-2013

Тагове : , , ,

Коледните празници са време за добро настроение и красота и нищо не помага за това настроение повече от едно красиво цвете. Има няколко страндартни растения и цветя, които може да ви допаднат и да украсите с тях дома си за празниците.

Грижа за коледните растения
Изненадващо, много от тези празнични цветя са тропически растения. Това означава, че трябва да се полагат грижи за тях като за домашни цветя, а не като за цветя, които издържат на студ и сняг. За всички коледни растения, които са изброени по-надолу трябва да се грижим много внимателно и да не ги оставяме на места, къдетое студено или има студени течения.

Коледна звезда
Може би най-разпознаваемото цвете за Коледа е коледната звезда. Първоначално цветето се е срещало само в ярко червени и зелени листа (“цветовете” всъщност са листата). Днес може да се намери в най-различни шарки и вид. В естествена среда цветът на листата варира от бяло, през розово, до червено, с тъмни, понякога дори и пъстри листа, но търговците ги боядисват във всевъзможни цветове, като дори добавят и блясък.

Амарилис (Хипеаструм)
Друго добре познато коледно цвете е амарилиса. Високо и грациозно, с цветове наподобяващи тромпет, това празнично цвете може да стане централен обект на коледната трапеза. Обикновено с наближаването на Коледа червените сортове свършват първи. Други цветове, в които може да се намери са бял, розов, оранжев, а венчелистчетата са твърди, на райета или петна.

Коледен кактус, коледниче
Смята се, че коледния кактус цъфти по Коледа. От там идва и името му. Ако обаче имате такова растение от няколко години, вероятно сте забелязали, че то предпочита да цъфти в края на октомври. Независимо от това, тези кактуси имат прекрасни буйни цветя, които висят надолу като коледна украса от върховете на листата.

Розмарин
Въпреки че розмаринът не е сред най-известните коледни растения, в последните години отново се завръща в магазините и все повече започва да се купува и да се смята за коледно растение. Стара легенда гласи, че когато Иисус бил бебе, неговите дрехи са се сушили на розмаринов храст. От тогава християните вярват, че ако помиришеш розмарин на Коледа, това ще ти донесе късмет. Днес розмаринът се продава като празнично растение, подрязано във формата на коледно дърво.

Илекс
Обикновено илекса не се продава като живо растение на Коледа, но ярко червените плодове на женския илекс, които контрастират с тъмно зелените остри листа са популярна коледна украса. Изненадващото, това традиционно за празника растение се е появило още при келтските народи, за които то било символ на вечния живот. Християните го приемат като обещанието на Иисус за вечен живот.

Имел
Празнично растение, което се използва повече за декорация, отколкото като живо растение. Тази коледна украса също датира още от келтите, но за разлика от илекса, християнската църква не го приема като традиционно. Въпреки че е забранено като декорация, имела все още може да се види по това време на годината. Първоначално е символизирал плодородие, а сега е просто подъл начин да получиш целувка.

Коледно дърво
Няма списък с коледни растения, който би бил пълен без да се спомене основния символ на коледните празници във всеки дом - коледното дърво. Елхичките може да са отрязани, или живи в саксия.

Зимна градина

Запазено под (Градини, Зимни градини, Растения/ Видове) by Admin on 04-12-2013

Тагове : , ,

През зимата, когато дърветата и храстите са оголени, а цветята отдавна са изчезнали, какво може да се види в градината? Сигурно се надявате на няколко сантиметра сняг, които да покрият окаяния й вид. Има един начин, чрез който може да промените това, като се възползвате максимално от студената палитра на зимата.

Това е сезонът на сивите камъни, увяхналите кафяви листа, вечнозелените иглолистни дървета, изивисени към ясното чисто небе. Обърнете внимание на фините разлики в текстурата и цветовете на растенията. Открийте грацията и елегантността на дърветата и храстите, които са успели да се приспособят към този сезон.

Лишена от основното си качество, градината е едновременно драматична и самоподдържаща се. Ние имаме няколко предложения, които могат да ви помогнат да направите градината си зашеметяваща.

Подготовка
Есенното почистване е ежегоден ритуал за цветните лехи (импатиенса, или познато още като циганче, и другите едногодишни цветя ще замръзнат и ще изгният, затова няма смисъл да ги оставяте). Изчакайте пролетта за да подрежете многогодишните растения като синьото фалшиво индиго, тлъстига, мондара (пчелен балсам) и ехинацея. Техните тънки кафяви стебла добавят височина и структура на градината. Декоративните треви и цитисуса, който е компактен храст с височина около 3 метра, и широчина от около 1,5 м също оцеляват през зимата, стоейки високи и шумолейки от силния вятър.

Първите цветя
Копнеете за цъфтеж? Пренебрегнете зимния сезон с кукуряк, крайно непретенциозно растение, чиито цветове варират от кестеняво до много светло зелено. Те са сред първите, които цъфтят дори и в сняг. Хамемелиса (Hamamelis spp.) e храст, който цъфти много рано, а бледо жълтите му цветове имат сладникав аромат. Друг зимноцъфтящ храст е Ерика (Erica spp.), който представлява нисък храст с мъхести клони и тесни зелени листа. Цъфти в периода от ноември до януари с малки бели, розови, лилави или жълти цветове. Подходящ е за градини с много камъни.

Ярки цветове
Дори малките цветни плодчета оказват голямо влияние през студените и сиви зимни месеци. Ето защо плодовете на вечнозеления храст Илекс (или Остролистен джел) са толкова популярни. “Madame Briot” е сорт с остри бодли, а листата са със златисто очертание. Много други храсти и дървета като офика (Sorbus spp.) и арбутуса раждат плодове, които задържат птиците и им осигуряват необходимата храна.

Есента е най-подходящият период за засаждане, стига да имате поне 6 хубави и сравнително топли седмици преди първия очакван студ. Дърветата и храстите не трябва да пускат повече листа, затова насочват цялата си енергия в корените, осигурявайки здрав растеж през пролетта. Освен това много местни разсадници имат разпродажби в края на сезона. Специалистите, които работят там, ще ви помогнат да изберете най-подходящите растения, които съответстват на климата, слънчевата светлина и почвата във вашия регион.

Най-хубавите градини не изискват химически торове или много вода при сух климат. Изберете растения, които са подходящи за вашата градина, полагайте основни грижи за тях и те ще виреят дълго време.

Тагове