Ирис

Запазено под (Растения/ Видове) by Admin on 29-07-2014

Ириса  е едно прекрасно цвете, което ще даде чудесни цветове на вашата градина. То е лесно за отглеждане и  много плодородно. Най-важната грижа за него е разделянето на коренищата. Това растение се множи изключително много. Когато цветята са в изобилие трябва да ги разделите, защото в противен случай ще престанат да цъфтят. Ириса има нужда от достатъчно пространство за да се вирее добре. Среща се в различни нюанси на лилавото, синьо, бяло и жълто, има и различни хибриди, които са шарени. За постигането на оптимален цъфтеж, посадете ириса на слънце в богата, добре дренирана почва. Оставяйте място за растеж между коренищата и не ги заравяйте целите. Убедете се, че корените са покрити, но позволете на коренището да се подава от почвата за да избегнете гниене. Когато цветът увехне го оставете да пожълтее и тогава можете да го отстраните. Добре е да оставяте шумата от растението да пада сама върху почвата, защото по този начин тя става обогатена и благоприятна за следващата година. Повечето хора бързат да премахнат увяхващото цвете, но това не е необходимо. През сухите периоди трябва да поливате обилно и периодично да обогатявате почвата. Имайте в предвид, че това не е много претенциозно цвете, но не обича поливането от време на време. С малко и основни грижи то ще ви зарадва с цветовете си през ранната пролет.

Отглеждане на дърво в саксия

Запазено под (Растения/ Видове стайни растения) by Admin on 29-07-2014

Тагове : , ,

За тези, които искат да си посадят дърво, но нямат нужното пространство има решение – дърво в саксия. Най- важното, което трябва да знаем преди да предприемем тази стъпка, е че не всяко дърво е подходящо. Поради тази причина помислете добре когато избирате съда и растението. Оценете условията, които имате у дома. Слънчево или сенчесто? Колко лесно би ви било да осигурите вода на дървото? Има ли течение? Много от плодовите дръвчета имат  вариант джудже. Този вид има нужда от много слънце (не директно) и много вода. Палмите също се развиват добре в саксии. Голяма част от техните видове понасят пряката слънчева светлина и малко количество вода. Други традиционни дръвчета, които могат да виреят в саксия са: Кленов Амур, Магнолия Ан, Череша, Дрян, Японски Клен, Грозде Мирта, Кучешки Дрян, Южна Магнолия. Обмислете добре големината на саксията и тази на дървото.  Колкото по-голямо е растението, толкова  по-голям съд ще ви е необходим. Уверете се също, че няма да поставите дървото си на ветровито, тъй като е възможно да падне. Почвата трябва да е добре дренажирана, ако поставите камъни на дъното на саксията това ще улесни оттичането. През по-горещите дни ще се налага да го поливате всеки ден, а понякога и по два пъти. Важно е да осигурите на дървото нужните му хранителни вещества. Това ще постигнете чрез редовното подхранване със специално обогатена, почвена смес на водна основа.
Отглеждането на дърво в саксия не е особено сложно и изисква съвсем обикновени грижи. Не се колебайте и изберете това, което ви подхожда най-добре.

Отглеждане на смокини в саксии

Запазено под (Растения/ Видове) by Admin on 25-07-2014

Когато хората казват „Достъпен лукс“, те най-често имат в предвид луксозни часовници или дизайнерски дрехи. Те забравят един от най-важните луксове, който можем да си позволим – снабдяването с пресни плодове. Отглеждането им в саксии изисква минимална инвестиция на време и пари. В тази статия ще разберем как да отгледаме смокини в саксия. При засаждането не ви е необходима много голяма саксия, но когато растението порасне ще се наложи да го пресадите. Смокините не са капризни относно типа почва, стига тя да е добре дренирана. Най-доброто място за позициониране на саксията е под пряка слънчева светлина. Смокините по принцип са устойчиви на суша, но в горещините почвата в саксия изсъхва много бързо. През лятото трябва да ги поливате всеки ден, както повечетo плодове и тези произвеждат най-добре когато не са подложени на стрес. Не трябва да прекaлявате с торенето, тъй като така ще намалите производителността. В началото на пролетта можете да подхраните растението с органична, гранулирана тор. През зимата трябва да предпазите растението от студа. Преместете саксията на закрито. Трябва до растението да достига слънчева светлина и да не е поставено на място където става течение.

Отглеждане на малини

Запазено под (Грижи) by Admin on 25-07-2014

Тагове : , ,

Най-деликатният плод е току-що откъсната малина, тя е сладка и  мека - това я прави перфектна за всички, които искат да отглеждат плодове. Ако ги третирате добре, ще им се насладите напълно. Според сорта малините узряват през лятото или есента.
За отглеждането на този плод е добре да изберете място на слънце, с добра циркулация на въздуха. Избягвайте места където има силен вятър. Ако в околността има боровинки или други от вида, трябва да посадите вашите растения на поне 30 метра разстояние от тях, защото е възможно да се пренесат болести и зарази. Използвайте плодородна, добре дренирана почва, в която да не сте засаждали преди други от вида.
Има няколко вида малини, разграничени по цветове. Жълтите и червените са най-твърди и много сладки. Лилавите се берат след като станат червени и преди да добият черен цвят. Най-добрият избор е да посадите различни видове за да имате плодове през по-дълъг период от време. Например можете да отглеждате ранозреещи - червени малини и черни,  на които ще се наслаждавате през лятото.
Червените и жълтите трябва да бъдат засадени в редица, през 60 см. , ще се получат солидни растения след година или две. Черните посадете на 90 см. разстояние. В зависимост от вида подхранвайте почвата редовно и подкастряйте ненужното.

Хортензия

Запазено под (Растения/ Видове) by Admin on 24-07-2014

Хортензиите могат да бъдат в различни форми, размери и сортове. Те са лесни за отглеждане и устойчиви  на много от заболяванията. Имате огромен избор от техните сортове и със сигурност ще откриете най-подходящия за вас.
Някои от видовете могат да бъдат отглеждани на пряка слънчева светлина, докато други се повлияват по-добре на частична сянка. Все пак трябва да имате в предвид, че много от тези растения не обичат прекалената горещина, така че опитайте да ги разположите на място, където могат да се радват на следобедна сянка. Почвата, в която ще ги засадите, трябва е богата и влажна. Ако замените обикновената почва с органична би било добре за цветето.
Засаждането на хортензията трябва да е през пролетта, когато са преминали мъглите и сланите. Полейте добре след засаждането.
Водата е един от най-важните фактори при отглеждането. Тези растения обичат обилното поливане поне веднъж в седмицата, особено при сухо време. Трябва да бъдат наторявани веднъж или два пъти в годината. Добре е това да се случи през пролетта или през лятото.
Хортензиите могат лесно да бъдат пресаждани. Подходящото време е когато са в летаргия- есента или зимата. Бъдете сигурни, че сте изкопали целите корени и веднага засадете растението. Когато започне да се развива след пресаждането и прецъфти, трябва да го подкастрите.
Обърнете внимание,че различните видове се подкастрят по различно време. Хортензията с дъбовидни листа е добре да бъде подрязана през ранната пролет, тази със съцветие подобно на метла – късната зима или ранната пролет. Не е препоръчително да режете каскадната хортензия.
Това растение ще украси дома ви по необикновен начин, без да изисква много грижи.

Тагове