Мъглуващи системи за охлаждане – полезна информация

Запазено под (Градини, Интересно) by Admin on 02-10-2014

Тагове : ,

Когато температурите през лятото се повишат, много хора обичат да се разхлаждат в басейните. Но как да се справи човек с топлината извън тях? Мъглуващите системи за охлаждане са едно от възможните решения, за които е добре да помислим по-отрано. Системите за мъглуване и охлаждане разпръскват мъгла, образувана от съвсем дребни водни капчици. По този начин температурите се понижават и се създава охлаждащ ефект.

Системите от този тип са много подходящи за региони със сух, горещ климат, но се използват и в други случаи. По-простите елементи могат да се прикрепят директно към градинския маркуч, през който се осигурява водата, необходима за създаване на лека водна мъгла в участък с малък периметър. Съществуват и доста по-сложни системи, които трябва да се монтират от специалисти. Каквато и система да избере човек, той трябва да вземе предвид няколко неща.

Кое е най-подходящото място в градината за инсталиране на мъглуваща система

Повечето ландшафтни архитекти и специалисти в областта на външния дизайн препоръчват мъглуващите системи да бъдат монтирани на местата, които най-често се използват от семейството и гостите. Преди да избере подходящо място, човек трябва да помисли за това каква периметър иска да се обхване с мъглуващата система, както и да вземе предвид трафика около това пространство.

Система с високо или ниско налягане

Преценете каква система ще е най-подходяща, като изчислите площта, която искате да обхванете. Системите, работещи при ниско налягане, са много подходящи за малки участъци, докато системите, работещи при по-високо налягане, осигуряват оптимална ефективност и охлаждане на големи площи.

Колко струват системите за водна мъгла

Цената варира в зависимост от типа и размера на мъглуващата система. Не бива да се забравят разходите за монтиране, както и евентуалният вариант за изработка по поръчка, при който цената допълнително се оскъпява.

Трябва ли мъглуващата система да се зазими

Поради опасността от замръзване, човек трябва да вземе предпазни мерки, за да не се повреди мъглуващата система. Преди да стане по-студено, системата за мъглуване трябва да се изключи от водоизточника, а дюзите да се махнат и да се почистят според указанията на производителя. Освен това е необходимо да се източи водата от помпите и филтритащите системи. При системи с маркучи и тръби под земята е добре да се използва въздушен компресор, с който да се издуха остатъка от водата.

Мъглуващи системи в закрити пространства

Когато са монтирани в закрити пространства като парници например, мъглуващите системи увеличават нивата на влажност на въздуха, което оказва положителен ефект върху растенията. В същото време охлаждащият ефект може да се усети в целия парник.

Предимства и недостатъци на капковото напояване

Запазено под (Интересно) by Admin on 01-10-2014

Тагове : , ,

Капковото напояване е метод за напояване, който позволява растенията да се поливат с малко количество вода, което минава под налягане през тръби и капкообразуватели. С този метод се избягват проблеми, свързани с липсата на достатъчно влага в кореновата зона.
Едно от основните преимущества на капковото напояване е, че се напоява само зоната около растенията, а не цялата почва. Това означава, че се използва минимално количество вода. Ето и други предимства на капкото напояване:
- В райони, където водните ресурси са оскъдни или на висока цена, капковото напояване позволява да се полива точно определена зона, а не цялата площ.
- Тъй като поливаната зона е под сянката на самото растение, изпаренията са минимални и това допълнително намалява количеството изразходвана вода.
- Тъй като се поддържа необходимото ниво на влага в кореновата зона, растението получава нужното количество вода от почвата, без да изразходва много енергия. Това е важен фактор, който оказва благоприятно влияние върху ефективния растеж.
- През системата за капково напояване могат да се осигуряват и торове за растенията в случаите, когато това е необходимо, като количеството използвани торове също е сведено до минимум.
- Почвата между редовете с насаждения остава суха и по този начин се избягва израстването на плевели.
- Повърхността остава суха, така че обработката на почвата и събирането на реколтата се извършват с минимални усилия.
- Листата остават сухи и по този начин се намалява рискът от болести по растенията.
- Влагата обхваща зоната около корена и това допринася за поддържане на „дишаща“ почва.
- Изходът на всяка дюза може да се контролира с висока ефективност, като автоматизираната система спомага за по-висока ефективност на изразходваната вода и по-ниска цена на труда.

Наред с предимствата, съществуват и някои недостатъци на този метод за напояване:
- Най-сериозният проблем е, че капкообразувателите могат да се запушат. За да се избегне това, трябва да се използват добре филтрирана вода и химикали за пречистване на системата.
- Тъй като с метода за капково напояване повърхността не се напоява, това води до някаква степен на осоляване на почвата. Солта се отмива, ако до зоната достигат над 300 мм вода годишно. В случай, че това няма как да стане заради местоположението на обработваемата площ, трябва да се използват допълнителни методи за напояване на повърхността.
- Първоначалната цена на системите за капково напояване е доста висока, но ако отглежданите растения имат висока икономическа стойност, напояването на големи участъци обработваема земя със система за капково напояване е оправдана.

Като цяло системите за капково напояване могат да бъдат много ефективни в следните случаи:

- области с ограничени водни източници;
- за растения, които са чувствителни към влажността на почвата;
- във ферми за плодове и зеленчуци;
- при отглеждане на декоративни растения.

Тагове